Kállai Ferenc a Nemzet Színésze élete tárul elénk

A Kállai '90 című tárlaton a legjellegzetesebb alakítások, sőt az ikonszerű megjelenések is láthatók

A Nemzet Színésze, Kállai Ferenc életét bemutató fotókiállítás nyílt Békéscsabán, a Jókai Színház aulájában. Harmincnyolc kép mutatja be Kállai színházi alakításait, egyéniségét az 1950-es évektől az 1980-as évek elejéig. A kiállítás emléket állít Kállai Ferencnek születése 90. évfordulója alkalmából.

A Kállai '90 című tárlat, melyben Kállai Ferencet, a Nemzet Színészét ismerhetjük meg Keleti Éva Balázs Béla-díjas fotóművész képein keresztül, 2015. október 3-án indult útjára Gyomaendrődről. A tárlat országos körutat járt be a gyomai Kállai Ferenc Népfőiskola Alapítványnak és a Kállai Ferenc Alapítványnak köszönhetően. A fotókon a legjellegzetesebb alakítások, sőt az ikonszerű megjelenések is láthatók.

A Békéscsabai Jókai Színház aulájában megtekinthető tárlatot Kadelka László Kállai Ferenc-díjas színházi ügyelő nyitotta meg, aki 1952 után elmondása szerint sosem lakott messzebb Kállaitól 300 méternél.

– 1952-be költöztünk a Váczi utca és az Irányi utca sarkára és a Kállai Feri négy házzal arrébb lakott. Már gyerekként fociztam vele a Váczi utcában. Szakmailag 1960-ban találkoztam vele, amikor a Blaha Lujza utcai színházba kerültem és attól kezdve dolgoztunk együtt. A magánéletünk is sokszor találkozott, talán ezért sem véletlen, hogy megtiszteltek a Kállai Ferenc-díjjal, mert annyira összefonódott az életünk és a munkánk – mondta el Kadelka László.

Kállait 1948-tól szerződtette a Nemzeti Színház, de emellett filmszínészként és a Magyar Rádió művészeként is tevékenykedett.

Kadelka így mesélt Kállairól: – A Kállai Feri – nekünk Feri természetesen – elképesztő jó színész volt, ahogy szokták volt mondani Rómeótól Falstaffig. Valóban a Rómeó volt az első nagy sikere és a Falstaff az utolsó nagy kerek egyike. Tulajdonképpen a világirodalom és a magyar drámaírók szinte minden jelentős szerepét eljátszhatta. A Tanúval szinte ikon lett, sőt tulajdonképpen majd minden nagy Shakespeare rádióalkalmazásnak a főszerepét ő játszotta, melyet Gáti József színész kollégája rendezett.

Seregi Zoltán  a Békéscsabai Jókai Színház igazgatója elmondta, hogy a XX. század magyar színjátszás egyik legkiemelkedőbb alakjaként tartja számon Kállait. Úgy fogalmazott a tárlat kapcsán, hogy kicsit hazajön a kiállítás, hiszen a színművész gyomai születésű, valamint rengeteget dolgozott Gyulán a Várszínházban is.

A kiállítás Keleti Éva felajánlásának köszönhetően valósult meg – mondta el dr. Szonda István, a Kállai Ferenc Népfőiskola Alapítvány elnöke. – Keleti Éva óriási felajánlást tett, amikor segítségünkre indult azzal, hogy a Kállai '90 év kapcsán a saját fotóiból ezt a tárlatot összeállította és a rendelkezésünkre bocsátotta.

– Keleti Éva az idén ünnepelte 85. születésnapját. Ő az a fotós, aki iskolát teremtet ebben a műfajban, hiszen korábban a színházi fotózás egész más volt, egy statikus fotóműhelyi munka volt és ő mozgalmassá tette, életszerűvé tette. Próba közben, előadás közben fotózott; nem kérte meg a színészeket, hogy meredjenek meg, hogy a különböző fényeket beállítsa. Nagyon életszerűvé tette ezt a műfajt – véli dr. Szonda István.

A Kossuth és kétszeres Jászai Mari-díjas színművész, érdemes és kiváló művész Gyomán született, majd tizenkét éves korában Budapestre költözött családjával. Tanára, Kiss Ferenc javaslatára változtatta meg vezetéknevét Krampnerről, az akkori miniszterelnök után Kállaira.

Kállai Ferenc félévszázados pályafutása alatt közel kétszáz színházi premieren lépett színpadra. Mozifilmjeinek száma majdhogynem elérte a százat. Hasonlóan magas tévészerepléseinek száma is. Rádiófelvételei szinte leltározhatatlanok.

2014-ben Kállai Ferenc özvegye létrehozta Gyomaendrődön a Kállai Ferenc Népfőiskola Alapítványt, melynek feladata, hogy a nemzet kimagasló értékeit, valamint a térség jellemző termelési kultúráját felkarolja, kutassa. Az alapítványi népfőiskola Kállai Ferenc hagyatékával is foglalkozik.

A kiállítást jövő év februárjáig láthatják a Békéscsabai Jókai Színházban.

Megosztás:

Címke: , , , ,