Júniusban jön a 18. Nemzetközi Bábfesztivál

2022. május 17. 17:26 | behir

Békéscsabán júniusban 5 napig ismét minden a bábokról szól majd. 18 társulat, 20 előadás! A Békéscsabai Napsugár Bábszínház 2022. június 22-26. között 18 társulatot lát vendégül, hogy 5 napra a bábjátszás fővárosává varázsolják a békési megyeszékhelyet.

8 külföldi társulat képviselteti magát a programban: francia, angol, spanyol, lengyel, bulgár és román bábosok érkeznek hozzánk! A hazai társulatok és független bábosok közül pedig 10 hozza el legizgalmasabb előadásait.

Sok idő telt el az első békéscsabai bábjátékos találkozók óta, hiszen a rendezvény az 1960-as években indult útjára. A fesztivált szokásosan két, később háromévente rendezi meg a Békéscsabai Napsugár Bábszínház, most az ismert előzmények miatt négy évet kellett várnia a bábosoknak a találkozásra, de 2022-ben, immár 18. alkalommal rendezik meg a Nemzetközi Bábfesztivál.

A programkínálatban valóban minden korosztály számára kínálnak szórakozási lehetőséget, a babaszínházi produkcióktól a felnőtt előadásokig színes a skála, hiszen a bábjáték kortalan szórakozás.

Hagyománnyá vált, hogy a fesztivál megnyitóját megelőzően a Békés megyei amatőr bábcsoportoknak is biztosítanak bemutatkozási lehetőséget.

A fesztivál megnyitója pedig az elmaradhatatlan gólyalábas bábos felvonulással veszi kezdetét szerda délután, melyhez bárki csatlakozhat a Korzó tértől a fesztivál helyszínéig, hogy részese legyen a fesztiválnak!

A színház előtti téren nap mint nap, változó tematikával, ingyenes bábos játékok várnak mindenkit, míg a bábszínházi programok az Ibsen Házban zajlanak reggeltől estig. Egy előadásnak, a bolgár társulat gyönyörű bábjátékának pedig a Csabagyöngye Kulturális Központ ad helyet.

Az előadásokról részletesebben a http://babfesztival.hu/ oldalon tájékozódhatnak!

 

A 18. Nemzetközi Bábfesztivál a Munkácsy Negyed kulturális programkínálatának részét képezi. 

A XVII. Nemzetközi Bábfesztivál fő támogatói: Emberi Erőforrások Minisztériuma, Békéscsaba Megyei Jogú Város Önkormányzata, Békéscsabai Jókai Színház, Csabagyöngye Kulturális Központ, 

A fesztivál helyszínei: az Ibsen Ház udvara, Sík Ferenc Kamaraterem, a Békéscsabai Napsugár Bábszínház kisterme, Sík terem, a Csabagyöngye Kulturális Központ hangverseny terme. Mutatványosok: a Békéscsabai Jókai Színház előtti tér. 

Külföldről érkezők országok szerint: Anglia, Bulgária, Franciaország, Lengyelország, Románia, Spanyolország.

Magyarországi előadók városok szerint: Békéscsaba, Budapest, Debrecen, Kaposvár, Pécs, Szeged, Tiszaalpár, Zsámbék.

 

A fesztivált kísérő programok, események:

  • Langaléta Garabonciások – bábos felvonulás
  • Pályi János: Vitéz László - vásári bábjáték a Jókai Színház előtt
  • Árnyékok Játéka, a Jókai Színház előtt
  • Kádár Ferkó Fotószínháza, a Jókai Színház előtt
  • Tekergőtér, a Jókai Színház előtt
  • Paprika Jancsi csúzlizdája, a Jókai Színház előtt
  • Molyolda, a Jókai Színház előtt
  • Tintaló Társulat, a Jókai Színház előtt

 

További programok »

FEL