Juhász István: Békéscsaba egy élhető, biztonságos város

2024. április 30. 11:51 | Kovács Andrea

Békéscsaba Megyei Jogú Város áprilisi közgyűlésén a beszámolóké volt a főszerep, mégis hatékony munkával zajló ülés volt, a képviselők pedig nem választási kampányra hanem az érdemi döntések meghozatalára koncentráltak – jellemezte a legutóbbi testületi ülést a Hajrá Békéscsaba frakcióvezetője.

Az áprilisi közgyűlésen 65 napirendi pontot tárgyalt a testület, melyek között 21 beszámoló szerepelt. 

A rendőrség, a tűzoltóság, az önkormányzat bizottságainak és gazdasági társaságainak tevékenységéről, a tanácsnokok munkájáról és a gyermekvédelmi kérdésekkel kapcsolatos elmúlt évi intézkedésekről is beszámolót hallhattak a képviselők, akik valamennyit egyhangú határozattal fogadták el – tájékoztatott Juhász István frakcióvezető. – Az egyik legfontosabb napirendi pont a Békéscsabai Rendőrkapitányság 2023. évi munkájával kapcsolatos előterjesztés volt. Részletes, kriminalisztikai szempontból számos statisztikai adattal alátámasztott, szakmailag is megalapozott fontos beszámolót hallhattunk. Örömmel tapasztaltuk, hogy 2023-ban még az előző évinél is eredményesebb volt a rendőrség tevékenysége,  a közterületen elkövetett bűncselekemények több mint 90 százalékát felderítették, számuk pedig 20 százalékkal csökkent. Békéscsaba egy élhető, biztonságos város, amely a rendőrség hatékony munkájának, a bűnmegelőzési tevékenységnek és  felderítési munkájának nagyban köszönhet.

 

Varga Tamás a 2023. évi gyermekjóléti és gyermekvédelmi feladatok ellátásáról szóló beszámolót emelte ki, amely, mint fogalmazott egy példaértékű egyűttműködés eredménye.

– A Békéscsabai Családsegítő és Gyermekjóléti Központ, az Egészségügyi Alapellátási Intézmény, a Miva Bölcsi, a Békéscsabai Rendőrkapitányság és a polgármesteri hivatal érintett osztályai, elsősőorban a szociálpolitikai osztály azok a szervezetek, amelyek magas színvonalú munkával igyekeznek a gyermekek védelmét és jóllétét biztosítani. A számadatok azt mutatják, hogy a lehetőségek tükrében mindent megtettek az ebben közreműködők, nagyon komoly, nagy felelőséggel járó feladatot vállalnak és vannak olyan eredmények is amelyben az önkormányzat partner volt. Ilyen például a "Békéscsaba hazavár!" program, amely immár 150 diplomás fiatalt tartott Békéscsabán; a Csaba-baba életkezdési támogatás, a tanévkezdési hozzájárulás, vagy a gimnáziumba járó diákok ösztöndíj-programja. Kiemelendő példa a Fövenyes utcai adománygyűjtő pont tevékenysége is: a tapasztalatok azt mutatják, hogy a városban élők aktívan támogatják a rászorulókat – hangsúlyozta Varga Tamás.

 

További programok »

Önkormányzati hírek

Közel egymilliárd forintból fejlesztik az Árpád fürdőt

Sikeres pályázatot nyújtott be a békéscsabai önkormányzat az Árpád fürdő, a Munkácsy Negyed és a CsabaPark fejlesztésére. A beruházások a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program Plusz részeként 950 millió forint európai uniós támogatásból jönnek létre. A munkálatok várhatóan jövőre kezdődnek és 2026. első felében fejeződnek majd be.
17:36
FEL