Józsa Mihályra emlékeztek

2016. december 4. 12:46 | behir.hu

Első alkalommal rendezték meg a Józsa Mihály Békés Megyei Vers- és Prózamondó Fesztivált. A Csabagyöngye Kulturális Központban huszonkét versenyző mérte össze tudását.

Vasárnap délelőtt fiatalok töltötték meg a Csabagyöngye Ifi Casino termét, ahol első alkalommal gyűltek össze ilyen körben a résztvevők. A kulturális központ és a Féling Színház Egyesület szervezésében, hagyományteremtő céllal rendezte meg a megmérettetést, hogy méltóképp emlékezzen a két éve elhunyt újságíróra, előadóművészre.

-Fejes Istvánnal közösen gondolkodtunk, hogy jó lenne egy ilyen versenyt megszervezni. Józsa Misi egy olyan szakember volt, aki sikeres volt ebben a műfajban, ami színházi és pódium műfaj is egyben, éppen ezért erre esett a választásunk - fogalmazott Steinwender József, az egyesület rendezője, a verseny egyik szervezője.

A verseny két fővédnöke Szente Béla, a Csabagyöngye igazgatója és Zalai Mihály, a Békés Megyei Önkormányzat elnöke volt.

- Egy olyan emberre emlékezünk, aki Békés megye több településén, számos területen tevékenykedett. Avathatunk emléktáblát, alapíthatunk díjat, de úgy gondolom, ő is annak örülne a legjobban, hogy egy olyan versenyt szervezzünk, amelyen ő is rengetegszer részt vett. Azért dolgozott, hogy a kultúra, az irodalom a mindennapjaink részévé váljon - emelte ki a megyei elnök.

A megmérettetésre a megye több pontjáról érkeztek a versenyzők, de Felvidékről is volt nevező. A fiatalok többek között Márai Sándor, Kosztolányi Dezső és Szabó Lőrinc alkotásait hozták el. A zsűri elnöke, Nagy Gyula hangsúlyozta, nemes gondolat a verseny létrejötte és azt figyelték, hogy mennyire készültek fel a versenyzők és hogyan mutatták be a magyar nyelv szépségét, ami a névadó számára is nagyon fontos volt.

 

FEL