Jövőre több mint 3300 milliárd forint jut családtámogatásokra

2023. július 9. 06:28 | behir.hu

A gyermekes családok védelmét a háborús időkben is kiemelten fontosnak tartja a kormány, ezért a 2024-es költségvetésben a háború és a szankciók okozta nehéz gazdasági helyzet ellenére is 3307 milliárd forintot biztosít családtámogatásokra – közölte a Kulturális és Innovációs Minisztérium családokért felelős államtitkára a Facebook-oldalán.

Hornung Ágnes azt írta, az ország vezetése 2010 óta a családbarát kormányzás mellett kötelezte el magát, ezt támasztja alá a jövő évi büdzsé is, amely három és félszer magasabb a 2010-esnél.     Jövőre 1300 milliárd forintra emelik a pénzbeli ellátásokra - például az anyasági támogatásra, a GYED-re, a CSED-re, a GYET-re, a GYES-re, a GYOD-ra, a családi pótlékra - rendelkezésre álló összeget, ez több mint 10 százalékos növekedés ehhez az évhez képest - ismertette az államtitkár. A részletekről azt írta, jövőre a CSED-re fordítandó forrás 12 százalékkal, mintegy 18 milliárd forinttal lesz magasabb, a GYED-re 14 százalékos növekedéssel 49 milliárd forinttal több áll rendelkezésre, az emelt összegű Babaváró támogatásra – amelyet a 30 év alatti nők mellett jövőre továbbra is igényelhetnek, valamint a 30 és 40 év közötti nők is, ha igazolják várandósságukat – 27 százalékkal, 49 milliárd forinttal magasabb összeget szánnak jövőre.

A pénteken elfogadott költségvetés értelmében a fiatalok 2024-ben továbbra is élhetnek a 25 éven aluliak személyi jövedelemadó-mentességével, az édesanyák gyermek születése vagy örökbefogadása esetén 30 éves korukig adómentesek maradnak, továbbá az első sikeres nyelvvizsgadíj, a KRESZ-tanfolyamdíj és -vizsgadíj megtérítését is biztosítja a kormány jövőre - közölte az államtitkár. Hozzátette, a családi adókedvezményre, a négy vagy több gyermekes édesanyák, a 25 év alatti fiatalok és a 30 éves korukig gyermeket vállaló nők személyi jövedelemadó-mentességére 2023-hoz képest 31 milliárd forinttal magasabb összeg, összesen 606 milliárd forintot fordítanak - tette hozzá. Hornung Ágnes kitért arra is, hogy a család és a magánélet közötti minőségi kapcsolat biztosítása érdekében a bölcsődei ellátás férőhely-bővülésével párhuzamosan folyamatosan emelkedik az ellátórendszer működtetését biztosító támogatások összege; a 2010-es összeghez képest már több mint hét és félszer akkora összeg áll majd rendelkezésre jövőre.

– A költségvetés a családok védelmére, a biztonságra és kiszámíthatóságra épül. A kormány az elmúlt 13 évben több mint harmincra növelte a családtámogatási elemek számát, és továbbra is határozottan kiáll azok megtartása és megújítása mellett annak érdekében, hogy a családoknak a leghatékonyabb segítséget nyújtsa – hangoztatta az államtitkár. Kiemelte, a gyermekes családok védelme a mostani háborús időkben is kiemelten fontos a kormánynak, és a családtámogatásokra fordított kiadások megtartását tekinti az egyik legfontosabb célnak.

Forrás: FB/Hornung Ágnes

További programok »

FEL