Folytatódnak a bölcsődefejlesztések

2024. január 8. 06:27 | behir.hu

A továbbiakban is folytatódnak a bölcsődefejlesztések – közölte a Kulturális és Innovációs Minisztérium családokért felelős államtitkára szombaton.

Hornung Ágnes közleménye szerint a munka és magánélet egyensúlyának elősegítése érdekében a kormány továbbra is elkötelezett a szülői igényekre reagáló bölcsődei hálózat bővítése mellett.

Az elmúlt évek komplex bölcsődefejlesztésének köszönhetően egyre több szülő tudja bölcsődében elhelyezni kisgyermekét: 2010-hez képest csaknem megduplázódott a bölcsődei ellátást biztosító férőhelyek száma, és több mint három és félszer annyi településen érhető el bölcsődei szolgáltatás.

A bölcsődei hálózat bővülése a kisgyermeket nevelő családok választási szabadságát erősíti, ha a szülő a gyermeke 3 éves kora előtt térne vissza a munka világába.

Ennek érdekében 2010-hez képest mintegy kétszeresére, 32 ezerről több mint 63 ezerre emelkedett a bölcsődei ellátást biztosító férőhelyek száma – emelte ki.

A bölcsődei ellátás rendszerének komplex fejlesztése keretében az elmúlt években – a bölcsőde mellett – új, rugalmasabb és a helyi igényekhez jobban igazodó ellátástípusok, mini bölcsőde, családi bölcsőde és munkahelyi bölcsőde is megjelentek a 3 év alatti gyermekek napközbeni ellátásában – olvasható a közleményben.

Kifejtette, hogy az új ellátási formák 2017-től dinamikusan fejlődnek, a mini bölcsődék jelenleg már közel 4000, a családi bölcsődék pedig több mint 8700 férőhelyet biztosítanak.

Folyamatosan javul az országos lefedettség is: csaknem három és félszer annyi – több mint 1100 – településen biztosított az ellátás, mint 2010-ben.

Intézményekből, szolgáltatásokból négyszer annyi van, mint 2010-ben (akkor 668 bölcsőde működött) – közölte.

Úgy folytatta, hogy a KSH kimutatása szerint évek óta fokozatosan csökken azoknak a 3 éves kor alatti gyermekeknek az aránya (2017-ben 26 százalék, 2022-ben 18,5 százalék), akiknek a lakóhelyén nem hozzáférhető a bölcsődei ellátás valamely formája.

 

Forrás: MTI

 

 

További programok »

FEL