Jövőre készül el a nemzeti sportinformációs rendszer

2016. július 21. 15:46 | behir.hu

Szabó Tünde elmondta: az adatbázis tartalmazza például a hatezer sportszervezet, a 16 ezer sporttal foglalkozó civilszervezet, 430 ezer sportoló, 15 ezer edző, sportoktató adatait, és bárki információhoz juthat majd a segítségével a sportolási lehetőségek teljes köréről. A sportlétesítmény-fejlesztések, a mindennapos testnevelés, az öt látványcsapatsportág és a tizenhat kiemelt sportág, a szabadidősport támogatása mind-mind azt mutatják, hogy a magyar kormány nemzeti ügyként kezeli a sportot - tette hozzá.
Ma már elengedhetetlen, hogy a sporttal kapcsolatos óriási adathalmazhoz, az információkhoz megbízható forrásból, egy helyről, sportszakmailag és jogilag rendszerezett, áttekinthető formában hozzáférjenek a felhasználók.

A nemzeti sportinformációs rendszer óriási segítséget jelent a sportolóknak, a sportolni vágyóknak, a sportszakembereknek, a gazdasági szektorban tevékenykedőknek, a sportszervezeteknek, valamint a sport irányítóinak egyaránt. Több felhasználói modult alakítanak ki - ismertette. Ilyen például a sportlétesítmények, a sportszervezetek modulja, a sportolói, a sporteredmény-, a sportegészségügyi és sporttudományos, a sporteseményekről szóló modul, a sportszakemberek-modul vagy a sportszolgáltatási modul.

A rendszer hasznos segítség a sportban dolgozóknak, megkönnyíti az állami sportirányítás munkáját, a döntés-előkészítést, teljes körűen támogatja a sportadminisztrációt, javítja a működési feltételeket - mondta Szabó Tünde.
Deutsch Tamás, a Digitális jólét programért felelős miniszterelnöki biztos azt hangsúlyozta, hogy a sport világszerte nagy ütemben digitalizálódik, és ebből nem maradhat ki Magyarország sem. A "sport közös csodánk" és valamilyen módon valamennyi magyar polgárt megérinti - fogalmazott.
A sport az Európai Unióban tagállami jogkör ugyan, ám az Európai Bizottság mégis megfogalmazott ezzel kapcsolatban egy dokumentumot. Eszerint a sport stratégiai ágazat az egészségmegőrzés tekintetében, hozzájárul a társadalmi mobilitáshoz és integrációhoz, valamint integráns része a gazdaságnak, hiszen a munkavállalók 7-8 százalékát foglalkoztatja.
A Digitális jólét program - azon túl, hogy az internethasználat és a digitális írástudás terjesztését célozza - tartalomfejlesztési funkciót is betölt. Ennek része a nemzeti sportinformációs rendszer, amely növelni hivatott a sportolási kínálatot és kedvet. Segítségével online lehet majd nevezni versenyekre, ki lehet választani edzőket oktatókat, rá lehet keresni sportlétesítményekre, és a rendszer a sport valamennyi területét támogatja azzal, hogy gyorsan, könnyen juthatnak adatokhoz a sportesemények szervezői, a sportolók, de a magánemberek is - mondta a miniszterelnöki biztos.
A rendszer segítségével egy bíró azt is meg tudja nézni, hogy egy csapat tagjainak van-e a megfelelő sportorvosi igazolásuk, érvényes nevezésük - hozott példát az előnyökre Deutsch Tamás.

Forrás: MTI

FEL