Jövő héten indul a vakcina-előregisztráció, nyugdíjasok levélben jelentkezhetnek

2020. december 3. 11:46 | behir

Müller Cecília országos tiszti főorvos levélben fogja megkeresni a vakcina-előregisztrációval kapcsolatban a nyugdíjasokat, akik térítésmentesen, válaszlevélben jelezhetik igényüket az oltóanyagra – hangzott el a csütörtöki Kormányinfón.

A szerdai kormányülésen is az egyik legfontosabb téma a koronavírus-járvány volt. Magyarország a fertőzöttség tekintetében az uniós összevetésben a tizenkettedik helyen áll. Az elhunytak számának tekintetében Magyarország az európai átlag alatt található – mondta Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter.

Korábban érkeztek, főleg ellenzéki kritikák, a tesztelések számával kapcsolatban. A megindult tömeges tesztelési programnak köszönhetően, mely során a pedagógusokat, a szociális és egészségügyi dolgozókat teszteli a kormány, a múlt héten az ötödik legmagasabb tesztszám volt Magyarországon egymillió főre vetítve az EU-s országok közül – hangsúlyozta.

Hozzátette, hogy gyorstesztek már a gyógyszertárakban is kaphatók. Ezek adatai azonban nem kerülnek be a tömeges tesztelés statisztikáiba.

 

Kezdődik a vakcina-előregisztrációs kampány

Gulyás Gergely elmondta, hogy elkezdődik a vakcina-előregisztrációs kampány. Müller Cecília országos tiszti főorvos levélben fogja megkeresni a nyugdíjasokat, a levélben egy regisztrációs lap és egy térítésmentes válaszboríték is lesz, hogy jelezni tudják jelentkezésüket.

Jövő héten fog elindulni a vakcinainfo.gov.hu weboldal, ahol ugyancsak lehet előregisztrálni.

Magyarország egy újabb vakcinaprogramhoz is csatlakozott. Emlékeztetett, hogy a koronavírus elleni vakcina beadatása önkéntes lesz.

Felhívta a figyelmet arra is, hogy a Pfizer valószínűleg először csak az Egyesült Államokba fog vakcinát szállítani. Ezért is fontos, hogy  a kormány minél több helyen jelezze vakcinaigényét.

 
Orbán Viktor szakértőkkel konzultál arról, milyen intézkedések kellenek a továbbiakban

Orbán Viktor a mai naptól kezdődően konzultációkba kezd a szakértőkkel és szakmai szervetekkel arról, hogy milyen intézkedések lépjenek életbe december 11. után – jelentette be.

Az eddig előrejelzések azt mutatják, hogy a magyar gazdaság 10 százalékkal csökkenni fog. Így fontos keresni azokat a pontokat, ahol a vállalatokat, cégeket segíteni lehet. A kormány ezért nem támogatja a magasabb adókat, és a plusz terhek kivetését. Az adókat a kormány a 2019. decemberi szinten maximalizálta, ennél nagyobb adókat nem vehetnek ki az önkormányzatok.

Gulyás Gergely a Szájer-ügy kapcsán megerősítette Orbán Viktor miniszterelnök szerdai közleményét, és hozzátette, a különböző találgatásokat, hogy titkosrendőrségi akció, vagy a baloldal bosszúja érte-e utol a volt képviselőt nem kívánja kommentálni.

Újságírói kérdésre azt is kiemelte, továbbra sem fogják kötelezővé tenni a szociális és oktatási intézményekben dolgozók számára a koronavírustesztelésen való részvételt.

Gulyás Gergely a kárpátaljai események kapcsán elmondta, Ukrajnának nincs helye sem az európai Unióban, sem a NATO tagországok között, hiszen ezek közös értékeken alapulnak. Ukrajna pedig többször bebizonyította, hogy a kisebbségeket könnyen sárba tiporja. Éppen ezért Szijjártó Péter egyeztetéseket folytat annak érdekében, hogy a NATO vezetői ne gyakoroljanak többé nyomást Ukrajnára a csatlakozás miatt.

Forrás: hirado.hu

FEL