Jókai színház: Kultúrával a vírus ellen

2020. március 22. 18:15 | behir

A Békéscsabai Jókai Színház a veszélyhelyzet idején különleges kulturális csomagot kínál közönségének. A Mesevilág sorozat az óvodásoknak készült, a színház művészei saját produkcióikban verset mondanak, prózarészletet olvasnak, musicalekből adnak elő ismert slágereket, az elmúlt évadok bemutatóinak felvételét a Netszínházban érhetik el az érdeklődők. A teátrum ráadásként online verselésre hívja nézőit.

A színház művészei megkapták Kiss József rendező instrukcióit és március 17. óta otthon tanulnak, készülnek Wass Albert Tizenhárom almafa című játékának ősbemutatójára. Seregi Zoltán igazgató fontosnak tartja a közönség és a dolgozók egészségének védelmét, a biztonsági intézkedések betartását, ugyanakkor arra is figyel, hogy amikor majd vége lesz a rendkívüli állapotnak, addigra legyen új bemutató, kész előadás a nézőknek - írja a teátrum közleménye.

A veszélyhelyzet idejére tervezett kulturális csomag összeállításában is aktívan részt vesznek a színház művészei. Mindenki saját otthonában készít felvételt, amelyen verset mond, prózarészletet ad elő hazai vagy külföldi szerzőtől, ismert dalokat, musicalrészleteket, slágereket énekel; műfaji, technikai megkötés nincs, a repertoárt ki-ki maga állítja össze. A két Jászai Mari-díjas színművésszel, Kovács Edittel és Bartus Gyulával a 7.Tv készített felvételt, ami szintén bekerül a csomagba.

A Jókai színház a magyar népmesékről és Szent Balázs életéről forgatott óvodásoknak kisfilmeket 2018 őszén. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma pályázatának célja a négy-hatéves gyerekek hazafias nevelése volt. A mesefilmek elkészítésére a Nemzeti Színház, a békéscsabai teátrum és egy televíziós forgatócsoport kapott megbízást, a Jókai és a Nemzeti Színház öt-öt, a tévések pedig tíz rövidfilmet gyártottak. Seregi Zoltán négy mesét és egy szenttörténetet választott az ajánlott listáról, és valamennyit meg is rendezte. Az okos lány, a Jávorfából furulyácska, a Szóló szőlő, A medve és a macska című népmese, valamint a Szent Balázs életét bemutató alkotás mostantól látható a színház közösségi és weboldalán.

Ugyanott megtekinthető az elmúlt évadok több sikeres bemutatója: A kolozsvári bíró, a Varázsfuvola, az Aska és a farkas, az Elnémult Harangok, a Törvénytelen randevú, a Szélkirály, a Csehov novellák és a Leánykérés, a Hetvenhét, a Bánk bán és a Kiskakas című előadás felvétele.

A Jókai Színház művészei online versmondásra hívták közönségüket a közelgő költészet napja alkalmából és tekintettel a járványveszély miatt kialakult helyzetre. A legjobb felvételek folyamatosan megjelennek a teátrum közösségi és weboldalán. A színház arra kéri az irodalomkedvelőket, hogy osszák meg kedvenc versüket, prózájukat, hogy a színházi kényszerszünet idején se maradjon senki művészet, kultúra nélkül. A költészet napja, a versmondás jó alkalom arra, hogy ápoljuk így is a magyar nyelvet, költészetet határon innen és túl.

A színház vezetése bízik abban, hogy kulturális szolgáltatásával – a művészek egyéni produkcióikkal, a mesefilmekkel, a színházi előadások felvételével és az online versmondással - enyhíthet a veszélyhelyzet, szobafogság okozta nehézségeken, illetve tartalmasabbá, szebbé teheti egymás napjait a vesztegzár idején.

Az érdeklődők a Békéscsabai Jókai Színház honlapján és a legnépszerűbb közösségi oldalon kereshetik a Kultúrával a vírus ellen című kínálatot, hogy a veszélyhelyzetben se maradjanak szórakoztatás, kulturális élmény nélkül! 

 

További programok »

FEL