Jobb utakon bringázhatunk: Kerékpárút épül és újul meg

2022. június 18. 14:25 | Varga Diána

Egy régi kerékpárút megújul, egy új pedig épül – közölte lapunkkal Nagy Ferenc. Az alpolgármester hangsúlyozta: Békéscsaba kerékpárosbarát város, amelyet az önkormányzat számos alkalommal bizonyított az elmúlt években és bizonyít jelenleg is a fejlesztések révén.

A település eddig több alkalommal kapta meg az Innovációs és Technológiai Minisztériumtól a Kerékpárosbarát Település címet, amely jól mutatja, hogy Békéscsaba elkötelezett a bringázás népszerűsítése terén is – jegyezte meg az alpolgármester a Csabai Mérleg megkeresésére.

– Amellett, hogy a békéscsabaiak az országos átlagnál jóval magasabb arányban szállnak kerékpárra, folyamatos a kerékpárutak fejlesztése, bővítése, valamint a városvezetés nagy hangsúlyt fektet arra, hogy szemléletformálással biztonságosabbá és vonzóvá tegye a kerékpáros közlekedést minden korosztály számára – húzta alá Nagy Ferenc. Az alpolgármester hozzátéve: napról napra egyre több békéscsabai választja a közlekedés eme környezetbarát formáját, de sokan egyszerűen szabadidejükben, egészségük érdekében is nyeregbe pattannak.

Ezt támasztja alá az a felmérés, amelyet korábban a Magyar Közút Nonprofit Zrt. készített az Innovációs és Technológiai Minisztérium megbízásából, országszerte több mint száz helyszínen. A kutatás eredményeként kiderült: a vidéki Magyarország kerékpáros főutcája a békéscsabai Andrássy út.

Nagy Ferenc arra emlékeztetett, hogy a Wenckheim-kerékpárút kialakítása mellett folyamatban van egy hasonlóan nagyszabású infrastrukturális fejlesztés: zajlik a Dobozi úti kerékpárút felújítása a Gém utca és a Csabai út között, valamint új kerékpárút épül a Mokry utca és Szarvasi út között (a volt hadivágány nyomvonalán).

A tájékoztatás szerint az előbbi esetben a támfal bontásával folytatódnak a már megkezdett kivitelezési munkák, emiatt a lakosságnak részleges forgalomterelésekre kell számítania. A szakemberek a gerlai Holt-Körös hídon június közepén jelzőlámpás forgalomirányítást telepítenek a hídon zajló felújítási munkálatok miatt.

A Mokry utcai, közúti-gyalogos szintbeli vasúti keresztezés és a Szarvasi úti kerékpárút között az új szakasz a nyomvonal teljes lezárása mellett épül. Jelenleg a homokos kavicságyazat és a kertiszegély építése van folyamatban. A felújításokat, illetve a kerékpárút építését várhatóan 2022 novemberben fejezik be.

A tervek szerint közvilágítás létesül – a kerékpárosok biztonságát is növelve – a Csanádapácai úton, a belterületi határ, illetve az iparterületi bejáró utak között, a bekötőúton, az önkormányzati tulajdonú út mentén. Az ezzel kapcsolatos közbeszerzési eljárás már zajlik, a beruházásnak a szerződéskötést követően öt hónapon belül el kell készülnie.

Az alpolgármester azt is közölte, hogy az úgynevezett Északi iparterület kerékpárutas összekötése Gerla városrésszel projektelemen belül a Dobozi úti kerékpáros átvezetéstől a Gém utcáig másfél kilométer kerékpárút újult meg.

A fejlesztés alatt álló Állami Iparterület és Északi iparterület kerékpáros elérhetőségének biztosítása Mezőmegyer és Békéscsaba irányából projektelem részeként megújult a Berényi úti kerékpárút a Széna utcától a Mezőmegyeri gyalogos- és kerékpáros aluljáróig, két kilométer hosszon.

Nagy Ferenc arra is rámutatott, hogy az Állami Iparterület megközelítésére az engedélyek rendelkezésre állnak. A kivitelezés két ütemben történne: a Mokry utca és az ipari park, valamint az ipari park és a mezőmegyeri aluljáró között. A kiviteli tervek végső összeállítása – melyen már dolgozik a tervező – folyamatban van.

További programok »

FEL