Jó úton járunk – Lukácsi László: A legoptimálisabb megoldásra törekszünk

2021. május 8. 08:59 | D. Nagy Bence

Megkezdődött Békéscsaba történetének legnagyobb útépítési programja. Városunk úthálózata a Modern Városok Program részeként hétmilliárd forintot meghaladó összegből fejleszthető. Nyomon követjük a beruházást, most Lukácsi László városi főépítészt kérdeztük az útépítés feltételeiről.

– A projektben foglalt utcák korszerűsítése, felújítása során mi az elsődleges feladatuk?

A mi feladatunk az, hogy az építés jogszabályi hátterét megteremtsük. Amióta az útépítés kapcsán hivatkozott területeket lakóterületté minősítették – amelyek általában földes utcák voltak – szükségesség vált a közterület szélesítése. Ha ugyanis van útburkolat, akkor az már nem vízáteresztő, tehát biztosítani kell a csapadékvíz-elvezetést. Ha a területen laknak, akkor igény jelentkezik járdákra, árkokra, valamint a különböző közművekre, amelyeknek helyet kell biztosítani. A vonatkozó szabványok mentén kell a szükséges védőterületet kialakítani a közművekkel kapcsolatban, így jönnek ki a telekkönyvben foglaltaknál szélesebb utcák. A feladat részét képezi, hogy olyan megoldást találjunk, amely az ott lakók és a nagyobb közösség számára is megfelel.

 

Ütköznek-e valamilyen nehézségbe a közterületek átalakítása során?

Békéscsabán a lakóterületek jelentős része korábbi mezőgazdasági művelés alatt álló vagy zártkerti területre esik. Az útépítéseknél általános probléma az, hogy a korábbi utcák nem voltak elég szélesek ahhoz, hogy egy lakóterületnek minősülő övezet esetében alkalmasak legyenek. Régen csak a járműveknek kellet elférniük, különösebb közművesítés nem volt, ahogyan nem volt igény az utak burkolattal történő ellátására sem.

 

– Mi adja a munkálatok vezérfonalát?

A város helyi építési szabályzatában minden utcára vonatkozóan ki van jelölve egy-egy közterület-alakítás. Van, ahol már elkészült az utca, van, ahol még további szabályozási elemek vannak kijelölve. Ez azt jelenti, hogy ha vannak olyan területrészek, amelyek beállnak a tervezett utca nyomvonalába, azokat előbb-utóbb a közterületbe kell csatolni.

 

– Az érintett közterületeken lakóknak mivel kell számolniuk a munkálatok kapcsán?

Az útszélesítéssel kapcsolatban, általánosságban a telekhatárok módosulnak, így adott esetben új kerítést kell építeni, új mérőhelyeket kell kialakítani. A közterületen már meglévő villanyvezetékeket, légvezetékeket arrébb kell helyezni. Ezt az útépítés előkészítése követi útépítés technológiai sorrendbe: tükörkészítés, alépítmény építése, tömörítés, burkolatok elkészítése. A befejező munkáknál padkarendezés, adott esetben gyepesítés vagy csapadékvíz-elvezető rendszer kiépítése.

További programok »

FEL