Jó a termés, csak az ára nem

2016. július 9. 05:11 | behir.hu

A búza mintegy 15-20 százalékkal lett olcsóbb idén a tavalyi felvásárlási árhoz képest. A termés ugyan jónak tűnik, az időjárás kedvezett a növénynek, de az árakkal nem elégedettek a gazdák.

Az előzetes mintavételt végzik a szövetkezet dolgozói. Ilyenkor döntenek arról, hogy a vizsgált növény nedvesség- és a sikértartalma lehetővé teszi-e az aratást. Három minőségi kategóriát az étkezési, euro és takarmány búzát különböztetnek meg a szakemberek. A fehérjetartalom és a sikértartalom mennyisége határozza meg, hogy melyik kategóriába tartozik a betakarított növény.

- A megyében hektáronkénti öt tonna termésátlag tapasztalható, a minőségre való tekintettel, pedig 30 százalék az étkezési minőség és a fönnmaradó 70 százalék a takarmány minőséget képviseli - tudtuk meg Bozsár Tamástól, a Csabai Raktárszövetkezet telepvezetőjétől.

Azonban hiába a jó minőségű termés, a tavalyihoz képest idén jóval alacsonyabb a búza ára.

Adamcsik László, a Csabai Raktárszövetkezet elnöke elmondta a tavalyi évhez képest körülbelül 20 százalékkal lejjebb vannak a felvásárlási árak. Ez annak is köszönhető, hogy a tavalyi évben viszonylag magas volt a búza terméshozama hazánkban, így nagy mennyiségű lett az átmenő terméshozam az óbúzából.

Ha marad a viszonylag jó idő, kevés csapadékkal, akkor a szakemberek szerint akár 5 millió tonna körüli, jó minőségű búza kerülhet a hazai magtárakba. A földtulajdonosok pedig remélik az árak is jó irányba változnak addig.

FEL