Jelentősen növekedhet a naperőművek száma Magyarországon

2017. január 20. 12:05 | Laczkó Viktória

Több mint 2000 darab, a kötelező átvételi rendszerhez (KÁT) való csatlakozási kérelmet nyújtottak be 2016 decemberében a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatalhoz (MEKH). A MEKH külön munkacsoportot hozott létre a kérelmek gyors elbírálására - olvasható a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal által a szerkesztőségünkhöz eljuttatott sajtóközleményében. 

Jelentősen növekedhet a 0,5 MW teljesítménynél kisebb naperőművek száma Magyarországon. Erre lehet következtetni a MEKH-hez 2016 decemberében beérkezett beadványok számából. Míg 2015-ben összesen 65 kötelező átvételi kérelmet bírált el a hivatal, addig 2016 decemberében több mint 2000 kérelem érkezett a hivatalhoz. A kérelmek jelentős része napelemes kiserőművekre vonatkozik.

A kérelmek nagy száma miatt és a gördülékeny ügyintézés érdekében a hivatalban külön munkacsoport foglalkozik a beadványok vizsgálatával, hogy a kérelmezők mihamarabb megkezdhessék a beruházások finanszírozásának és kivitelezésének további fázisait.

A KÁT rendszer a megújuló energiaforrásból, például napenergiából történő villamosenergia-termelés ösztönzésének egyik eszköze. Az ilyen típusú támogatásra irányuló kérelmeket 2016. december 31-ig lehetett benyújtani a MEKH-hez. A rendszerhez csatlakozó termelők az előállított villamos energiát a piaci árnál magasabb, jogszabályban meghatározott átvételi áron értékesíthetik. A termelőnek a kötelező átvétel időtartamának és az átvétel alá eső villamos energia mennyiségének megállapítása céljából kell kérelmet benyújtania a hivatalhoz. A MEKH a kérelem elbírálását követően a kötelező átvétel alá eső villamos energia mennyiségére és az átvétel időtartamára vonatkozóan hoz határozatot.

A naperőművek üzemidejét a napsütéses órák száma nagymértékben befolyásolja. Magyarországon átlagosan évi 1050-1200 óra üzemidővel számolhatunk, ami egy 0,5 MW-os naperőmű esetén 525-600 MWh éves előállított villamos energiát jelent erőművenként. Ez körülbelül 250 háztartás éves villamosenergia-felhasználását fedezi.

2015-ben a KÁT keretében a naperőművek összesen 10,5 GWh mennyiségű villamos energiát értékesítettek, ami 2014-hez képest 54,5%-os növekedést jelent. A KÁT keretében a napelem-üzemeltetők részére 2015-ben 340 millió forint került kifizetésre, amiből a kötelező átvételi ár és a piaci átlagár közötti különbségből eredő KÁT támogatás 210 millió forint volt.

 

FEL