Jégre lépni tilos!

2016. január 26. 18:22 | Mikóczy Erika

A téli sportok közül sokan választják a korcsolyázást. Azonban tudni kell, hogy ez a sport is komoly veszélyeket rejthet magában.

A folyóvizek jege többnyire nem biztonságos, hiszen a sodrás miatt annak vastagsága eltérő lehet. A tavak esetében is csak akkor szabad jégre lépni, ha legalább 8-10 centiméter vastag, illetve nincsenek olyan áramlatok, melyek elvékonyíthatják a jégréteget. Fontos tudni, hogy a befagyott vizek szélein mindig vékonyabb a jég, és így könnyebben törik, illetve azt is szem előtt kell tartanunk, hogy ha friss hóréteg borítja a jeget, akkor nehezebb megállapítani a használhatóságát.

Dr. Nagy Szilvia tűzoltó főhadnagy hangsúlyozta, hogy egy jól edzett ember sem bír ki 10-15 percnél többet a jeges vízben, ugyanakkor, ha valaki bajba kerül, fontos, hogy várjuk meg a szakszerű segítséget.

– Ha valaki bajba kerül, akkor a társának nem szabad a mentését megkezdenie, hiszen ilyenkor már csak kellő felszereléssel és szaktudással rendelkező segíthet. Tehát a legfontosabb és elsődleges az az, hogy a segélyhívószámokat tárcsázzuk, a 104-en a mentőszolgálat munkatársait, a 105-ös vagy a 112-es segélyhívószámon pedig a tűzoltókat – szögezte le dr. Nagy Szilvia.

 

FEL