Jazz-piknik a Meseházban

Jazz-pikniket rendeztek a Meseházban Békéscsabán. A programok között volt bábozás, hangszersimogató, kiállítás és divatbemutató is.

 

 

Veres Krisztina, a Meseház vezetője elmondta: a pénteki napon egy nagyon régi álmuk valósult meg. A céljuk az volt, hogy a kicsi gyermekektől egészen az idősebb korosztályig népszerűsítsék a minőségi- és az improvizációs zenét. Hozzátette: jazz klubjuk 15 éve működik, ebből a közösségből nőtt ki ez a rendezvény is.

A program egy úgynevezett “hangszersimogatóval” kezdődött, amely során Kepenyes Pál előadóművész, zenepedagógus mutatta be hangszereit. Az ismertebb hangszereken kívül – mint például a furulya vagy a gitár – olyanokat is bemutatott, mint a pánsíp, mely Románia nemzeti hangszere.
A művész gyermekműsorainak történetéről elmondta: a gyulai Erkel Ferenc Zeneiskolába szerettek volna gyerekeket toborozni, ezért játékos formában mutattak be különböző hangszereket az iskolákban. Ebből fejlődött ki gyermekműsora, amit a Jazz-piknikre is elhozott. Arra is kitért, hogy a művészetek – a képzőművészet, a tánc vagy a zene –  nagyon fontosak egy gyermek személyiségfejlődése szempontjából. Úgy gondolja, hogy ha az ezek iránt való érdeklődés kis korban megszületik,  akkor sokkal fogékonyabbá válnak a gyermekek más dolgokra is, így érdekesebb lehet számukra egy-egy tantárgy. A zene legnagyobb erejét viszont a szórakoztatásban látja.

 

 

A rendezvényen kiállításmegnyitók részesei is lehettek a látogatók. Such Tamás képein kívül a Szent Györgyi Albert Szakközépiskola diákjainak munkái is láthatóak voltak, a diákok egy divatbemutatóval is készültek az alkalomra. Veres Krisztina szerint a divatbemutató különlegessége az volt, hogy az absztrakt ruhákat élő zenére mutatták be a Tóth Sándor Quartet közreműködésével.

 

 

Természetesen a kicsikről sem feledkeztek meg a szervezők: a játszóházban kifejezetten népi hangszereket készíthettek, például diózörgőt vagy diópetyegtetőt.

A rendezvényen a jó hangulatról jazz zenekarok gondoskodtak. Az említett Tóth Sándor Quarteten kívül Borbély Mihály zenekara, a Borbély műhely is színesítette a programokat. Bágyi Balázs új quartetje is ellátogatott. A zenészek Pocsai Kriszta jazz énekesnővel együtt szólaltatták meg Ella Fitzgerald dalait saját feldolgozásukban. Az estet a három zenekar közös improvizációja, egy jam-session zárta.

 

A projekt a TOP-6.9.1-16-BC1-2017-00001 Helyi szintű komplex programok Békéscsaba területén című projekt keretében valósult meg.

Megosztás:

Címke: , , , , , , ,