Játék a perspektívákkal

Gnandt János alkotásaiból nyílt kiállítás a Munkácsy Mihály Múzeum Tégla termében.

Megbízható, szerény, sajátos humorú grafikus, festő, díszlettervező és művészettörténész. Gnandt János, a hosszú évek óta Békéscsabán élő és alkotó festőművész Aradon született. Művésztanárként végzett, majd egy moldvai csángó faluban rajztanárkodott. 1990-ben a marosvásárhelyi események hatására döntött úgy, hogy áttelepül Békéscsabára. Ma is itt él, dolgozik és alkot.

Épp a napokban töltötte be 65. életévét, ezért is gondolta, hogy ismét megmutatkozik a munkáin keresztül. Az utóbbi négy év alkotásaiból nyílt kiállítás a Munkácsy Mihály Múzeum Tégla termében várja a műkedvelőket.

Az absztrakt képzőművészeti stílus esetében ugyan érzelmekről nem nagyon beszélhetünk, a geometrikus formákat felvonultató alkotások mégis szinte beszippantják a nézőt saját határozott vonalakkal tarkított világukba. A képeket nézve megszűnik a gravitáció és minden fizikai törvényszerűség, csupán az érzékszerveinkre hagyatkozhatunk.

– Ez egy sok éven át tartó formai és gondolkodásbeli letisztulásnak az eredménye. A forma, a szín, a ritmus és a kompozíció tulajdonképpen a festészetnek az ABC-je, én nem csinálok mást, csak ezen az ABC-n keresztül kommunikálok – osztotta meg velünk a festő.

A művész azt is elárulta, a képek egy hosszú játék emlékei, melyek először csak vonalakként futnak össze a papíron, majd színekbe borulnak, és közülük néhány a falra kerül.

Érdemes elidőzni képei előtt, hiszen maga a festő is mindig felfedez benne valami újat. Szinte életre kelnek a formák, mozgásba lendülnek a perspektívák a vásznon.

 

 

Megosztás:

Címke: