Járási Haditorna Szentetornyán

2023. június 8. 06:35 | behir.hu

A honvédelmi nevelés szerves részét képezik a „haditornák”, amelyen a katonaélettel kapcsolatos feladatokat oldanak meg a tanulók. A Magyar Tartalékosok Szövetsége (MATASZ) Békés Vármegyei szervezete 2002-től rendezi meg ezt a versenyt formát, amely most már országossá nőtte ki magát, a középiskolásoknál a Honvédelmi Minisztérium irányításával.

Az is hagyománnyá vált, hogy az utóbbi években májusban Orosházán járási jellegű haditornát szervez a MATASZ orosházi szervezete. Antal László hagyományőrző alezredes az idén Orosháza-Szentetornyán rendezte meg a versenyt, amelyen a tavalyihoz képest többen, 11 csapat versenyzői mérték össze tudásukat. A nagyobb induló létszám annak is köszönhető, hogy a kadét program egyre több megyei középiskolában indult be, s onnan is jöttek csapatok.

 

Járási Haditorna Szentetornyán – Forrás: Gregor László

Megnyitó – Forrás: Gregor László

 

A versenyszámok: légpuska lövészet, gépkarabély szét és összeszerelés időre, kúszófolyosó, gyakorló kézigránát dobása, szennyezett terepszakasz leküzdése, akadályfutás és a Magyar Honvédség történetével, felépítésével, feladataival foglalkozó elméleti kérdések voltak.

A megnyitó során Antal László, mint főszervező és Nagy Zoltán nyugállományú ezredes, a MATASZ vármegyei elnöke köszöntötte a megjelenteket, majd elkezdődött a verseny. Gördülékenyen folyt a lebonyolítás, ami nem csoda, hiszen az állomásparancsnokok katonás tömörséggel irányították a csapatokat. Gulyás László nyugállományú alezredes megyei alelnök, Hári László alezredes, Nyitrai István ny. alezredes, Mohácsi Pál megyei titkár, Strbik Mihály ny. törzszászlós, Kovács Ferenc, Gregor László nem először vezetett le ilyen jellegű versenyt.

 

Nagy Zoltán ezredes elnök gratulál – Forrás: Gregor László

(Nagy Zoltán ezredes elnök gratulál – Forrás: Gregor László)

 

Az eredményhirdetés után ízletes ebédet fogyaszthattak a résztvevők a rendezvény fővédnökének, Dávid Zoltán Orosháza város polgármesterének felajánlásának köszönhetően, melyet ezúton is megköszönünk. A verseny jó motivációt jelentett az őszi, szeptemberben megrendezésre kerülő megyei haditornán való részvételre.

Eredmények:
Középiskolások:
1.  Péter András Gimnázium Szeghalom
2.  Mikes Kelemen Katolikus Gimnázium Battonya
3.  Gál Ferenc Egy. Gimnázium Békés.
4.  Orosházi Táncsics Mihály Gimnázium
4.  Mikes Kelemen Katolikus Gimnázium Battonya „Mikes I.” csapata


Általános Iskolások:
1.  Békéssámsoni Általános Iskola
2.  Székács József Evangélikus Általános Iskola Orosháza
3.  Eötvös József Katolikus Általános Iskola. Orosháza
4. Békéscsabai Kazinczy Ferenc Álalános Iskola
5. Orosházi Vörösmarty Mihály Általános Iskola Czina Sándor Tagintézménye
6. Orosházi Vörösmarty Mihály Általános Iskola Rákóczitelepi Tagintézménye

(forrás: Gregor László)

További programok »

Itthon

Ha nevünket feledik... – Emlékséta a csabai botlatókövek nyomában

A Békéscsabai Zsidó Hitközség és a Békéscsabai Városvédő és Városszépítő Egyesület a Holokauszt 80 emlékév alkalmából emléksétát szervezett vasárnap délelőtt. A Békéscsabai botlatókövek nyomában címmel megtartott eseményen a holokauszt helyi áldozatainak emléke előtt adóztak a résztvevők.
2024. június 16. 16:00
FEL