Január 18, a nemzetközi Micimackó nap

2020. január 17. 17:29 | Sipos Gábor

Mosoly, szemöldökfelvonás, ismét mosoly és legalább egy emlékezetes mondat: "Gondolkodj Micimackó! Gondolkodj!" A címet elolvasva a legtöbb emberben talán ezek a gesztusok és gondolatok futhatnak végig, miközben a világ legismertebb és legszeretetreméltóbb medvéjére gondol.

- Pont jókor jössz, mert ez a nap legjobb része.

- Melyik az a rész?

- Az, amikor te meg én mi leszünk.

Hasonló örökérvényű mackóbölcsességekben nincs hiány az alkotásban. Az évfordulót A. A. Milne, a Micimackót kitaláló író születésnapján tartják világszerte. Micimackó, azaz eredeti nevén Winnie The Pooh egy gyermekjátékként kezdte pályafutását. Milne a plüssállatot a kisfiának vette, aki egy igazi, az állatkertben látott medve után nevezte el kedvencét. Micimackó otthonát, a Százholdas pagony erdejét úgyszintén plüssállatokról mintázott mesehősök népesítik be. Tigris, Malacka és Füles is megtalálható volt Milne kisfiának a szobájában.

 

 

A könyv első kiadása 1926-ban jelent meg Micimackó címen, ezt követte a második kötet, a Micimackó kunyhója. A magyar nyelvű kiadásra 1936-ig kellett várni. Külön érdekesség, hogy Karinthy Frigyes testvére, Karinthy Emma fordításában készült el a magyar változat. Egy másik honi érdekesség is tartozik az együgyű medvebocs történetéhez: Lénárd Sándor fordította le a történetet latin nyelvre 1958-ban.

 

További programok »

FEL