Izer: Az adóhatóság akár 20 napon belül visszautalhatja az áfát a kkv-knak

2020. május 15. 12:18 | Varga Diána

Az államtitkár arra is rámutatott, hogy a könnyítésekkel mintegy 200 milliárd forint marad több hónapon át a vállalkozásoknál.

Izer Norbert adóügyekért felelős államtitkár az operatív törzs pénteki, online sajtótájékoztatóján arra emlékeztetett, hogy négy hónappal hosszabbították meg a cégek számára az adóbevallás és beszámolók benyújtási kötelezettségét, illetve gyorsabb áfaátulalást tettek lehetővé. Utóbbit azzal indokolta, hogy egy felmérés szerint a legkisebb vállalkozásoknak szüksége van az adminisztrációcsökkentésre, ezért a kkv-knak akár 20 napon belül is visszautalhatja az áfát az adóhatóság, automatikusan, az arra jogosultaknak. Ezt egy nagy adminisztrációs csökkentésnek, likviditási segítségnek nevezte, hiszen mint mondta, így a vállalkozások gyorsabban jutnak forráshoz és kapcsolódnak be a gazdaság újraindításába.

Az államtitkár kiemelte, hogy a 20 napos határidő azokra a kkv-k vonatkozik, amelyek megbízható adós besorolásba tartoznak, míg azok a vállalkozások, amelyek a korábbi adózási mulasztások miatt kockázatos adósoknak minősültek, továbbra is csak 75 napon belül kaphatják vissza az áfát.

Arra is kitért, hogy az adóbevallási és beszámolói kötelezettség eltolásával a mintegy 600 ezer szervezeten túl több tízezer könyvelő jár jól. Hozzátette: a társasági és kisvállalati adót, az energiaellátók jövedelemadóját, a helyi iparűzési adót és az innováció adót is csak szeptember 30-ig kell befizetni, így mintegy 200 milliárd forint  marad 4 hónapon át a vállalkozásoknál.

További programok »

Gazdaság

Fontos dolga lesz a marhatartóknak!

A húsmarha állatjóléti támogatás tartalmi értékelési szempontjai között fontos szerepet tölt be a mezőgazdasági termelő szakképzettsége, amelyre felsőfokú szakképesítés esetén 20 pontot, középfokú végzettség birtokában 15 pontot kaphat a pályázó.
07:40
FEL