Ittasan vezetett, záróvonalon, zebrán előzött

2018. szeptember 6. 16:07 | behir

A rendőrség egy Békéscsabán történt rendőri intézkedés kapcsán ismételten felhívja a figyelmet arra, hogy a szabálytalanul közlekedők nemcsak magukra, hanem a közlekedés többi résztvevőjére is fokozott veszélyt jelentenek.

Több szabálysértést elkövető, ittasan vezető autóst állítottak le a Békéscsabai Rendőrkapitányság rendőrei augusztus 20-án Békéscsabán, a Lencsési úton. A férfi sűrű forgalomban, záróvonalnál, kijelölt gyalogos-átkelőhelynél előzte az előtte közlekedő és lassító járműveket. Az ellenőrzésekor kiderült, hogy ittasan vezetett és a vezetői engedélyének az orvosi érvényességi ideje lejárt. A rendőrök előállították, az ittas járművezetés miatt közigazgatási bírság megfizetésére kötelezték és a szabálysértések miatt feljelentették. A szabálysértési eljárásban a rendőrség pénzbírság büntetésről és járművezetéstől eltiltás intézkedésről hozott határozatot.

 

 

Aki szabálytalanul közlekedik, másokat is veszélyeztet

A történtek kapcsán a rendőrség ismételten felhívja a figyelmet arra, hogy aki szabálytalanul közlekedik, nemcsak magát, hanem másokat is veszélyeztet. Kijelölt gyalogos-átkelőhelyen és közvetlenül előtte tilos előzni. Kijelölt gyalogos-átkelőhelyen a járművel a gyalogosnak elsőbbséget kell adni. A gyalogos-átkelőhelyet a jármű vezetőjének csak olyan sebességgel szabad megközelítenie, hogy az elsőbbségadási kötelezettségének eleget tudjon tenni. A kijelölt gyalogos-átkelőhelyet csak fokozott óvatossággal és olyan sebességgel közelítheti meg, hogy a járművel, amennyiben szükséges, a gyalogos-átkelőhely előtt meg is tudjon állni. A lakótelepek, lakó-pihenő övezetek, iskolák, játszóterek közelében fokozottan ügyelni kell a gyalogosokra, a gyermekekre. Békéscsabán, a Lencsési út is egy olyan forgalmas hely, ahol sok kerékpáros és gyalogos közlekedik.

A Békéscsabai Rendőrkapitányság kiemelt figyelmet fordít arra, hogy a közlekedésbiztonság javítása érdekében a szabálytalanul közlekedőket kiszűrje a forgalomból. A balesetek megelőzéséért azonban legtöbbet maguk a közlekedők tehetnek azzal, hogy betartják az előírásokat és tekintettel vannak másokra is. A közúti közlekedés veszélyes üzem, a járművezetés felelősséggel jár. A szabálytalan közlekedés következménye nemcsak hatósági eljárás, hanem súlyos baleset, visszafordíthatatlan tragédia is lehet.

 

Forrás: police.hu

FEL