Ittas állapotban ütköztek össze

2017. január 19. 07:23 | Laczkó Viktória

Egy kerékpáros ütközött össze egy másik biciklissel tavaly március 28-án a Békéscsaba és Gerla közötti bicikliúton - a vádirat szerint. B. Á. nagyobb mennyiségű alkohol fogyasztása után ült biciklire, világítás és láthatósági mellény nélkül hajtott a külterületen, amikor a szembejövő biciklissel fékezés nélkül egymásba hajtottak. Az ügyet első fokon tárgyalták a békéscsabai járásbíróságon, amely március 22-én folytatódik.

A vádirat szerint a békéscsabai B. Á. 2016. március 28-án napközben nagyobb mennyiségű szeszesital fogyasztása után az esti órákban hazaindult, Gerla felől Békéscsabára tartott a bicikliúton. 

A vádat dr. Tihanyi Zsolt ügyész ismertette: - A vádlott által vezetett kerékpár első világítása nem működött, azt korábbról megrongálódott széttört állapotú volt. A vádlott láthatósági mellényt nem viselt. Haladása közben a négy kilométer ötszáz méter szelvényben ittassága miatt áttért a menetirány szerinti bal oldalra és ott összeütközött a vele szemben érkező, ugyancsak kerékpárral közlekedő B.L. sértettel. A véralkohol szintje meghaladta 3,15-3,28 századezreléket. Az ütközés miatt a sértett arccsontja eltört, valamint a bal oldalán több zúzódás is keletkezett. Ezt követően B. L. el akarta hagyni a helyszínt, de azt a vádlott nem engedte, kihívta a mentőket.

Mindkét férfi azt mondta, hogy az érintett szakaszon rossz minőségű a bicikliút, nagyjából egy méter széles sáv használható, és két kerékpáros csak abban az esetben fér el egymás mellett, ha lelassítanak. 

A vádlott úgy emlékszik, az út jobb oldalán haladva közlekedett, amikor a "semmiből feltűnt" a másik biciklis, és előtte elhaladva lehajtott az útról, egyenesen a szántóföldre, ahol elesett és összetört az arca. 

A láthatósági mellényt viselő és világítással rendelkező B. L. viszont azt állította, hogy az ütközés következtében szerezte sérüléseit. Szerinte az okozhatta a törést, hogy ütközéskor a vádlott vállába csapódott az arca. A sértett a bíróságon elmondta, hogy a vádlotthoz hasonlóan - bár kevesebb mértékben - szintén fogyasztott alkoholt aznap.

Az ügyben Dr. Dósa Gábor igazságügyi orvosszakértő véleményét is kikérte a bíróság, aki szerint életszerű a sértett verziója, vagyis az, hogy a két kerékpáros összeütközött. - A betöréséhez az az erő egészen biztosan elegendő. A kerékpárosok minimum 10-15 km/h sebességgel közlekednek, és ha a két kerékpáros egymással szemben megy és a két sebesség összeadjuk, ekkora sebesség mellett igenis létrejöhetett az arccsontnak a törése - fogalmazott Dósa. 

A védőügyvéd indítványozta a helyszínre kiérkező mentős és helyszínelő beidézését, valamint a bíróság kikéri a mentőkhöz beérkező bejelentés hangfelvételét. A tárgyalást a bíróság március 22-én folytatja. 

FEL