Itt van az ősz, itt van újra

2016. november 16. 17:33 | Laczkó Viktória

Utcákon, zsákokban halmozódó zöldhulladék, felháborodott lakók, tehetetlen önkormányzat, mindez évek óta visszatérő probléma Békéscsabán. A Békéscsabai Hulladékgazdálkodási Nonprofit Kft. a zöldhulladékot első alkalommal április 6-án (szerda), utolsó alkalommal november 30-án(szerda) viszi el a szolgáltató.

Zsákokba helyezve áll a szemét Békéscsaba több pontján. Háztartásonként 240 liter mennyiségű zöldhulladékot szállít el a hulladékgazdálkodási vállalat, az ezen felüli mennyiség elhelyezéséről a lakóknak kell gondoskodniuk.

A lakók szerint módosítani kellene a zöldhulladék-gyűjtési szabályokat, a város azonban nem tervez rendeletmódosítást. - Azok, akik keretes házakban laknak tehetnek arról, hogy most három vagy négy zsák levél jön össze? És azt mondják, hogy csak kettőt visznek el- fogalmazott Ugrai János, békéscsabai lakos. 

Csiaki Tamás, a városüzemeltetési osztály vezetője szerint, a várhatóan jövőre elinduló DAREH-rendszer hozhat megoldást. - Nem tudom megmondani, hogy megemelkedik-e a 240 literes mennyiség vagy, hogy milyen rendszerben történik majd a zöldhulladék begyűjtése. Ott a kommunális, szelktívhulladék-gyűjtés, zölhulladék-gyűjtés teljesen más rendszerre térne át.

Csiaki Tamás emlékeztetett az önkormányzat saját költségén szállíttatja el a zöldhulladékot, a jelenleg megszabott mennyiség növelésével jelentős terheket vállalna magára a város.

 

FEL