Itt az allergiaszezon, vegyük komolyan a tüneteket!

2020. április 16. 06:24 | Gyemendi Réka

A tavasszal együtt megérkezett a sokak életét megnehezítő allergia-szezon is. A száraz, meleg időben tombol az allergia, melynek tünetei a szemviszketés, orrfolyás és köhögés. A szakemberek arra figyelmeztetnek, hogy a kezeletlen szénanátha akár asztmához is vezethet.

Az allergia nagyon sok ember életét keseríti meg. A legtöbbeknél örökletes hajlam áll a hátterében, amely a betegség bármely életkorban kialakulhat. Tavasszal leginkább a nyírfa pollenjei vannak jelen a levegőben, hamarosan pedig a fűpollenek okozhatnak problémát az arra érzékenyeknél. Egy Békés megyei tüdőgyógyász elmondta azt is, hogyan ne tévesszük össze az allergia és a jelenlegi vírus tüneteit.

– A szénanáthás betegek általában tüsszögnek, folyik az orruk, könnyeznek, viszket a szemük és az orruk, de a szaglásuk általában nem szenved kárt. A koronavírus-fertőzésre az a jellemző, hogy elmegy a betegek szaglása és ízérzékelése. A szénanátha esetében továbbá kivörösödik a betegek szeme, nagyon sokat tüsszögnek, ez nagyon veszélyes lehet autóvezetés közben például – fogalmazott Dr. Sztancsik Zsuzsanna allergológus, tüdőgyógyász.

Egy békéscsabai háziorvos arra hívta fel a figyelmet, hogy az, aki allergiás, próbáljon meg minél kevesebb időt tölteni a szabadban, akár a tavaszi-nyári-, akár a parlagfű szezon idején. Utóbbi növény ráadásul az emberek többségénél okoz valamilyen tünetet.

– Nem érzékeljük, hogy a pollen hol van: a szempillánkon, az orrjáratban, hanem belélegezzük. Ezért azt szoktuk tanácsolni mindenkinek, hogy amint hazaér, rögtön mossa meg az arcát, aki pedig nagyon allergiás, a haját is, mert a hajban a gyomnövények és a parlagfű a pollenjei is jelen vannak – hívta fel a figyelmet Dr. Buki Mária háziorvos.

Az allergiaszezont át lehet vészelni vény nélkül kapható gyógyszerekkel, azonban a megelőzést két-három héttel a tünetek megjelenése előtt el kell kezdeni, és nem szabad hosszú távon szedni. A szakemberek tanácsa szerint érdemes allergológiai, tüdőgyógyászati szakrendelést felkeresni, ahol speciális gyógyszert kaphatnak a betegek. Emellett segítség lehet a jelenleg a vírus ellen használatos szájmaszk is.

További programok »

FEL