A hétvégén emelkedett a nyírfa pollen koncentrációja

2021. április 5. 15:15 | behir

A Nemzeti Népegészségügyi Központ tippeket ad, hogyan könnyítsük meg a helyzetet. A húsvéti hétvégén várhatóan jelentősen megemelkedik az allergén nyírfa pollen koncentrációja a levegőben – olvasható a Nemzeti Népegészségügyi Központ weboldalán.

A központ javasolja, hogy a nyírfa allergiások a magas pollenterhelés esetén kerüljék a nyírfával beültetett parkokat, illetve utcaszakaszokat. Amennyiben ablakuk közelében ilyen fa található, lehetőség szerint másfelé nyíló ablakon át szellőztessenek, vagy gyakran töröljék le nedves ruhával a bútorokat és a padló felületére lerakódott port.

A barka veszélyeire is felhívják a figyelmet, mely a húsvéti dekoráció elengedhetetlen kelléke. A fűzfák finoman molyhos, ezüstös-szürke virágrügyekkel borított ágát ne tegyük vízbe, mert kinyílik és apró sárga színű porzók jelennek meg a rügy szürke, finoman bolyhos felszínén. A barka ekkor kezdi szórni az erősen allergén virágport.

Az NNK azt tanácsolja az allergiásoknak, hogy a virágzó barkát ne tartsanak a lakásban, főleg ne ágyuk közelében.

 

Forrás: hellovidek.hu

További programok »

Itthon

Együttműködés a zöld városokért

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara a Magyar Díszkertészek Szakmaközi Szervezetével közösen idén is elindította a Gazdálkodjunk okosan zöldfelületeinkkel! országos rendezvénysorozatot, melynek legutóbbi állomása Gyula volt. A roadshow a faiskolák, a zöldfelület-gazdálkodásban résztvevők és a települési önkormányzatok együttműködését is segíti.
2021. október 27. 17:18
FEL