Itt a jó idő és még a bókoló zsálya is virágzik!

Virágzik a kónya zsálya a Körös-Maros Nemzeti Parkban. 

Virágzási időszakának végéhez közeledik a fokozottan védett kónya zsálya. A löszgyepek eme jellegzetes növényének Magyarországon, a Körös-Maros Nemzeti Parkban található elterjedési területének nyugati határa.

Igazgatóságunk területén két helyen van természetes állománya: Kondoroson és az Orosháza melletti Tatársáncon. A Körös-Maros Nemzeti Parkban két mesterséges állományt is létrehoztak: az Ördögsáncon (Ecsegfalva mellett) fiatal növények kiültetésével, a Csanádi puszták legdélebbi pusztafoltján, a Királyhegyesi-pusztán pedig magvetéssel.

A zsályafajok közül a kónya zsálya a legtermetesebb. Tőlevelei tenyérnyi nagyságúak, szíves vállúak, hosszúkás-háromszög alakúak, szabálytalanul fűrészesek.

Virágzása többnyire május első-második hetében kezdődik és június elejéig tart. A csúcsvirágzás május második felében van. A virágzat akár 1 méter magas is lehet, bókoló, sötétlila messziről látható. Létezik egy, a ligeti zsályával alkotott hibridje is. Ez mindkét faj jegyeit viseli, mérete a kettő közötti és virágzata is átmenetet képez a két növény között.

 

Megosztás:

Címke: