ITM miniszterhelyettes: Újabb támogatásokkal segíti a vállalkozásokat a kormány

2020. november 11. 12:50 | Varga Diána

Schanda Tamás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium miniszterhelyettese arról beszélt, hogy újabb gazdaságvédelmi támogatásokat nyújt a kormány.

A hazai korlátozó intézkedések értelmében a vendéglátóhelyek 30 napig csak házhoz szállítanak vagy elvitelre adnak ki ételt, italt, ez alól csak a menzák és a munkahelyi étkezdék a kivételek – emlékeztetett a miniszterhelyettes, hozzáfűzve, hogy zárnak a szállodák, itt is csak meghatározott kör veheti igénybe a szolgáltatásokat. A vendéglátás, szállodaipar, szabadidő ágazat az átlagosnál nagyobb károkat szenved el, de mint mondta, a kormány a helyzet ellenére mindent megtesz a munkahelyek védelme érdekében. Az új szabályok egyelőre novemberre vonatkoznak.

A vendéglátásban és szabadidő ágazatban működő vállalkozásoknak nem kell szociális, szakképzési és rehabilitációs hozzájárulási adót fizetnie. A kisvállalatoknál nem számítanak bele az adóalapba a személyi jellegű kifizetések és bértámogatást is kapnak, mértéke a munkavállalók bruttó bérének 50 százaléka. Ennek fejében a munkavállalót nem lehet elbocsájtani és bérét meg kell kapnia. A megyei és fővárosi kormányhivatalhoz lehet benyújtani a kérvényeket, a kapcsolódó dokumentáció a munka.hu-n érhető el.

A vendéglátással foglalkozók számára további könnyítés, hogy a házhozszállítással járó adminisztratív terhet csökkentik, a tevékenységbe a taxisok is bevonhatók, így pótolhatják a kieső bevételeiket.

A szálláshely szolgáltatók számára a kormány megtéríti a november 8-tól december 11-ig a nemzeti turisztikai adatszolgáltatóban előre regisztrált foglalásaik után számított nettó bevétel 80 százalékát. Itt is csak akkor kapható meg a támogatás, ha nem bocsájtanak el dolgozókat, akik meg is kapják a fizetésüket.

Zárásként arról beszélt: a kormány a korábbi gazdaságvédelmi intézkedésekkel több mint 1 millió munkavállaló állását őrizte meg.

További programok »

Gazdaság

Meghívó - Online rendezvény a foglalkoztatás növekedésének érdekében

A Békés Megyéért Vállalkozásfejlesztési Alapítvány és az Aradi Kereskedelmi, Ipari És Mezőgazdasági Kamara Hatékony határon átnyúló együttműködés a foglalkoztatás növekedésének fejlesztéséért Aradon és Békés megyében elnevezésű szakmai rendezvényt tart június 30-án.
2021. június 24. 12:14
FEL