Ítélkezési szünet kezdődik szerdától a bíróságokon

2020. július 14. 10:09 | behir

Augusztus 20-ig nem lesznek tárgyalások.

Az ország valamennyi bíróságán a Bíróságok Napjától, azaz július 15-étől megkezdődik a polgári perrendtartásban szabályozott ítélkezési szünet, amely augusztus 20-ig tart. Az ítélkezési szünet az ügyfelek szempontjából azért bír jelentőséggel, mert a polgári ügyekben erre az időszakra – bizonyos törvényi kivételektől eltekintve – nem lehet tárgyalást kitűzni.

Lényeges, hogy a szünet ideje alatt a bíróságok a megszokott munkarend szerint továbbra is nyitva állnak, a bírósági kezelőirodák ezen időszakban is változatlanul tartanak ügyfélfogadást, így az ügyfelek intézhetik bírósági ügyeiket, benyújthatják a beadványaikat, felvilágosítást kérhetnek és az iratokba is betekinthetnek. Azonban a továbbra is fennálló, új típusú koronavírussal kapcsolatos korlátozások miatt az ügyintézés során változatlanul irányadó, hogy előzetes időpontegyeztetés szükséges az ügyfélfogadáson történő személyes megjelenés előtt, továbbá kérjük az ügyfeleket a postai és az elektronikus úton történő kapcsolattartás előnyben részesítésére. Az épületbe történő belépésre vonatkozó szabályok a Gyulai Törvényszék honlapján megtalálhatók.

A polgári perrendtartásban előírt általános szabályok szerint az ítélkezési szünet időtartama nem vehető figyelembe az órákban, napokban és munkanapokban megállapított határidők számításakor.  Ha a hónapokban vagy években megállapított határidő az ítélkezési szünet ideje alatt járna le, a határidő a következő hónap azon napján jár le, amely számánál fogva a határidő kezdőnapjának megfelel.

A jogszabály ugyanakkor több kivételt is meghatároz, ezek során nem lehet figyelmen kívül hagyni a szünet idejét. Ilyen például, ha törvény valamely eljárásra vagy valamely percselekményre soron kívül történő eljárást ír elő, továbbá nem lehet alkalmazni, ha a felek ezt közösen kérték vagy a törvény kizárja az alkalmazását.

A büntető ügyszak esetén az ítélkezési szünet időtartama a határidők számítását nem érinti, és a tárgyalások kitűzését befolyásoló eljárásjogi előírás sincs.

További programok »

Kék hírek

Életveszélyesen megfenyegette a polgármestert, mert letiltották az oldaláról

Személy elleni erőszakos cselekménnyel fenyegetve elkövetett zaklatás vétsége miatt emelt vádat a Gyulai Járási Ügyészség és vádiratában próbaidőre felfüggesztett börtönbüntetés kiszabására tett indítványt egy 42 éves, büntetett előéletű férfi ellen, aki életveszélyesen megfenyegette az egyik kisváros polgármesterét.
19:05
FEL