Ítélet született az embercsempész ügyében a Battonyai Járásbíróságon

2019. június 26. 16:59 | behir

A Battonyai Járásbíróság előtt B. J. vádlott ellen embercsempészés bűntette miatt június 26. napján megtartott előkészítő ülésen nem jogerős ítélet született.

A Gyulai Törvényszék közleménye szerint a bíróság bűnösnek mondta ki a vádlottat vagyoni haszonszerzés végett, államhatár átlépéséhez több személynek segítséget nyújtva elkövetett embercsempészés bűntettében. Ezért őt 2 év 6 hónap börtönbüntetésre és 3 év közügyektől eltiltásra ítélte. Kötelezte továbbá a vádlottat az eljárás során felmerült több mint 162 ezer forint bűnügyi költség megfizetésére.

A vádlott egy román férfinak 80 ezer forinttal tartozott, aki a törlesztés érdekében „munkát” ajánlott neki. A vádlottnak embereket kellett a román–magyar határ mellől Budapestre szállítania. A vádlott belement az üzletbe, pedig tudta, hogy a szállítandó személyek az államhatárt illegálisan, a zöldhatáron keresztül fogják átlépni. A férfi egy sötétített ablaküvegű kistehergépkocsit is szerzett, majd 2018 decemberében az előre megbeszéltek szerint este – a korábban megadott GPS koordinátáknak megfelelően – Nagylakra ment. Ismerőse azonban telefonon szólt, hogy a szállítandó személyek nem tudtak átjönni a határon. A vádlott azt már nem vállalta, hogy őket Romániából Magyarországra hozza, így visszament Budapestre.

Ezt követően – 2019. január 3-án – a vádlott ismerősének utasítására ismételten elindult a határ mellé, a közben megkapott GPS koordináták alapján. Battonya külterületén éjszaka felvett 20 fő iraki állampolgárt, akik egy afgán embercsempész vezetésével a román–magyar államhatárt illegálisan, a zöldhatáron keresztül lépték át. A vádlottat és az általa szállított személyeket röviddel ezután Mezőhegyes külterületén elfogták.

Az ítélet nem jogerős. A vádlott és védője a büntetés enyhítése végett jelentett be fellebbezést, míg az ügyészség az ítéletet tudomásul vette.

FEL