Istennek dicsőség, egymásnak segítség – jubileumi kiállítás és könyv a tűzoltókról

2016. május 5. 16:52 | Mikóczy Erika

Korabeli és a mai időket idéző egyenruhák, védőruhák, sisakok, eszközök, az egykori tűzőrség tablója, és például a Rosenthal malom égését ábrázoló fotó is látható azon a kiállításon, amelyet csütörtökön délután nyitottak meg a Munkácsy Mihály Múzeumban.

A múzeum melletti és az udvaron álló tűzoltóautó, a zenekar, a sok egyenruhás lánglovag jelenléte is mutatta, hogy az intézmény ezúttal a tűzoltóknak, és az ő helyi történetük bemutatása révén a látogatóknak szeretne kedvezni egy különlegességgel. Május 5-én, egy nappal Flórián napja után „Istennek dicsőség – egymásnak segítség” címmel nyílt kiállítás a múzeumban annak alkalmából, hogy 130 éve vette kezdetét a szervezett tűzvédelem Békéscsabán. A jubileumra könyv is készült igen gazdag tartalommal.

 

A megnyitót az udvaron tartották, ahol Ando György, a múzeum igazgatója emlékezett meg Szent Flóriánról, arról, hogy a XV. századig a víz, az árvizek, később a tűz patrónusa, a tűzzel dolgozók (serfőzők, fazekasok, pékek, kéményseprők és tűzoltók) védőszentje lett.

Bíró Csaba, a közművelődési, ifjúsági, oktatási és sportbizottság elnöke kiemelte, hogy a tűzoltók, katasztrófavédők segítenek, ha tűz van, ha természeti katasztrófák sújtanak, de ott vannak a balesetek helyszínein is, és minden olyan helyzetben, amikor sürgős segítségre szorulunk. Mint mondta, Békéscsabán az elmúlt 130 évben sokat köszönhettünk nekik.  

Tóth Tibor tűzoltó dandártábornok, a Békés Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója arról beszélt, hogy a békéscsabai szervezett tűzoltóság 1886. augusztus 20-án kezdte meg működését. A jubileumi kiállításon látható tárgyak Békéscsabáról és környékérről származnak.

– Kollégáim a Munkácsy múzeum történészeivel együttműködve nagyszerű gyűjtőmunkát végeztek. A békéscsabai hivatásos tűzoltóság bázisán már 2003 óta található egy állandó kiállítás. A legtöbb anyag onnan származik, de a katasztrófavédelem központi múzeumából és a szomszédos megyék múzeumaiból is kaptunk kölcsön dolgokat. A tárlat az első tűzoltóság alapító okiratától napjainkig végigkíséri a tűzoltóság életét. Vannak a kiállításon olyan különleges és egyedi eszközök is, amelyeket eddig nem volt mód megtekinteni. A kiadvány szintén a tűzoltóság és a múzeum kollégáinak munkáját dicséri – fogalmazott Tóth Tibor, hozzátéve, hogy tudják, érzik, a tűzoltóság társadalmi megbecsülése az elsők között van.

Kocsor János történész-muzeológus szerkesztésében készült egy kiadvány is a 130. évfordulóra. A könyv gerincét Kisházy Gusztáv nyugalmazott tűzoltó alezredesnek a csabai tűzoltóság történetét 1948-ig feldolgozó tanulmánya adja. Emellett vannak benne a korabeli sajtóban ismertetett tűzesetek, adatok a hajdani tűzoltóságról, valamint olyan interjúk, amelyeket Kiss A. János volt tűzoltó százados és dr. Nagy Szilvia tűzoltó főhadnagy készített a lánglovagokkal.  A szerkesztő – eleget téve az igényeknek – szeretett volna több olyan fotót is tenni a könyvbe, amely tűzeseteket ábrázol. A tűzoltók azonban úgy vélték, a tragédiák helyszíneit bemutató fotók sebeket tépnének fel, ők ezt nem szeretnék, hiszen bárhová mennek, segíteni akarnak és nem szerepelni.  

Az Istennek dicsőség, egymásnak segítség című kiállítás július 3-áig tekinthető meg a Munkácsy Mihály Múzeum Honfoglalók termében.

További programok »

FEL