Ismét vonulnak a sárgarigók Békésben

2023. szeptember 19. 13:08 | Vincze Attila

Negyedik alkalommal rendezi meg a Magyar Honvédség 4. Területvédelmi Ezred 101.Területvédelmi Zászlóalja a Sárgarigók Vonulását. A háromnapos eseményt szeptember 29-től október 1-jéig, ezúttal is a pósteleki erdőben és környékén tartják meg.

Az utóbbi években már hagyománnyá vált rendezvényről szóló sajtótájékoztatón Lipták József alezredes, a Magyar Honvédség 4. Területvédelmi Ezred 101. Területvédelmi Zászlóalj parancsnoka kiemelte, hogy az esemény az idei évben a tartalékos honvédek napjának része lesz. Mint mondta, 2023-ban az ország összes vármegyéjéből érkezik majd versenyző a Sárgarigók Vonulására, illetve lengyel és német katonák is részt vesznek rajta. Az idei mezőny 23 csapatból áll és három fő helyszínen zajlanak majd az események: a pósteleki erdőben, a békéscsabai repülőtéren és az AB Expo területén.

– Az AB Expoban egy beltéri, szimulációs lövészetet hajtanak majd végre a versenyzők, a másik két helyszínen pedig gyalogszerrel, különböző tereptani és katonai, döntően erőnléti feladatokat oldanak meg – hangsúlyozta.

Az alezredes elmondta, a verseny fő célja az, hogy egyfajta emléket állítson a valamikor Békéscsabán működött 101-es gyalogezrednek. Nekik  kénsárga színű volt a jelzésük, azaz a parolijuk és ez után kapták a sárgarigó becenevüket. 

A tájékoztatón szó esett az idei Országos Haditorna Verseny részleteiről is. Juhász László százados a MH KIKNYP 14. HTI Békés vármegyei irodavezetője elmondta, hogy a középiskolások számára kiírt megmérettetést ezúttal október 13-án rendezik meg a békéscsabai repülőtéren. A résztvevőknek 9 versenyszámot kell teljesíteniük és három önként választható állomáspont lesz, melyeket különdíjért választhatnak. 

– A verseny célja, hogy a honvédelmi nevelést, a sportot, a sportos életmódot népszerűsítsük és egy kicsit közelebb hozzuk a társadalmat a honvédelemhez. A fiatalok ezt itt megtapasztalhatják, benne a különböző versenyszámok teljesítésével egy kicsit katonásabb közegbe kerülnek – részletezte. 

A nemre, korra való tekintet nélküli négyfős csapatok október 5-ig jelentkezhetnek az Országos Haditorna Versenyre, melyre vármegyénkben az általános iskolákból is várják a résztvevőket. 

További programok »

Itthon

Autómentes világnap: A Kölcsey utcai ovisok is rollerre és bringára pattantak

Ha nem is világszinten, de békéscsabai viszonylatban erőteljesen felhívta a figyelmet néhány intézmény az autómentes világnap jelentőségére. Ezen a napon többek között a Kölcsey utcai ovisok is bringán, rolleren kerülték meg többször az intézményt. A kisebbek, nagyobbak és az őket kísérő rendőrök, valamint óvodapedagógusok jó időben tölthették meg jó kedvvel és zsivajjal az utcákat.
2023. szeptember 22. 15:47
FEL