Ismét megrendezték a Sérült Fiatalok Vármegyei Találkozóját

2023. május 25. 19:15 | Hidvégi Dávid

Négy év kihagyás után ismét megrendezték a Sérült Fiatalok Vármegyei Találkozóját csütörtökön, Gyulán. Az eseményt a gyulai önkormányzat, a Szivárvány Napközi Otthon, a Hatodik Érzék a Fogyatékkal Élőkért Egyesület, a Pánczél Imre Gyógypedagógiai Intézet és a Mozgáskorlátozottak Dél-Alföldi Regionális Egyesülete közösen szervezte meg.

A programot először 2015-ben rendezték meg a sérült emberek számára, amely rövid idő alatt Gyula egyik legsikeresebb eseménye lett. A kezdeményezés célja a közösségépítés.

– A sport nagyon jó összekovácsoló eszköz, illetve sokkal könyebb általa kapcsolódni az épek társadalmához, sokkal kisebbek ilyenkor a különbségek. Van egy közös cél, hogy győzzünk, ebben sokkal egyszerűbben, sokkal könnyebben találjuk meg a közös pontot – mondta a behir.hu kérdésére a Mozgáskorlátozottak Dél-Alföldi Regionális Egyesületének elnöke, Fenesi Balázs.

Az első rendezvényen körülbelül háromszázan vettek részt, míg a legutóbbin, 2019-ben már 650-en. Az elmúlt években a koronavírus-járvány miatt nem szervezték meg a programot.

 

 

– A beruházások között kiemelném a Szivárvány Napközi Otthont, ami egy 21. századi követelményeknek megfelelő, modern, nappali ellátó intézmény a Károly Róbert utcában. Ez a sérült felnőtt emberek számára terápiát nyújt, illetve gazdag programokkal várja őket nap, mint nap. Nagyon fontos, hogy egy olyan szállítójárművet szerzett be a kistérségi szociális intézmény, amely akadálymentesített, így a mozgásukban akadályozott személyek szállítását szolgálja. Elkészült a bowling-pálya, amely szintén a sérültek sportolását szolgálja. Akadálymentesítettük az intézményeiket, valamint több száz négyzetméteren folytatódott az út- és járdaépítési program, akadálymentesítéssel együtt – hangsúlyozta Görgényi Ernő polgármester.

 

 

Az eseményen a délelőtt folyamán nyílt lehetőség a sportolásra, valamint kézműves foglalkozásokon való részvételre. A jelenlévők egy bűvészbemutatót is megtekinthettek. Délután ki-mit-tud, kutyás agility bemutató és diszkó is volt.

– Egy nagyon komoly kezdeményezésről van szó, egy olyan közösségépítő mozgalomról, amely a sérült gyermekeknek is ad lehetőséget, hogy megéljék: jó gyereknek lenni, jó fiatalnak lenni, csapatban vannak, aki csapatban van az nincs egyedül, akiknek közös a sorsuk, azoknak közösek a céljaik is. Azt szeretnénk kifejezni ezzel, hogy nincsenek egyedül, számítunk rájuk, nagyon értékesek – emelte ki Békés vármegye főispánja, dr. Takács Árpád.

 

Galéria

További programok »

Gyula

Pénteken kezdődik a XII. Gyulai Végvári Napok programsorozata

Tizenkettedik alkalommal rendezik meg a Gyulai Végvári Napokat hétvégén. A rendezvény célja, hogy emléket állítson annak az eseménynek, amikor a törökök elfoglalták a Gyulai Várat. Szombaton este 20 hagyományőrző csoport 250 hagyományőrzője idézi fel 1566-os ostromot egy látványos hadijátékon keresztül, majd vasárnap este a vár visszafoglalását is megtekinthetik az érdeklődők. Emellett a szervezők családi és színpadi programokkal is várják a látogatókat.
2024. július 22. 16:22
FEL