Ismét hazahozták a határtalanság üzenetét a vándortúrások

2017. június 7. 20:02 | Tószögi György

Pünkösd hétfőn a késő délutáni órákban a békési kishajó kikötőbe befutott a VII. Körösök Völgye Határtalan Vándortúra alaposan elcsigázott, de feledhetetlen élményekkel hazatérő kenus különítménye. A fáradt vízitúrázók így ismét hazahozták Békés megyébe a Körösök határtalanságának üzenetét.

A békéscsabai Százlábú Egyesület kalandos túraprogramjával immáron hetedik alkalommal hirdette a határon átívelő Körösök völgye tájegység gazdag és sokszínű, sok tekintetben összetartozó természeti-kulturális értékeit az aktív turizmus jegyében. Ez alkalommal mintegy 60 fő ragadott lapátot, hogy a romániai területen fekvő Erdélyi-szigethegység hegylábaitól vízen járja be a megannyi csodát rejtő, sok helyt még magyar szótól ékes, szép partiumi tájat.

A természeti látnivalókban felettébb gazdag vízitúra ezúttal is a bihari hegyekből eredő zabolátlan Fekete-Köröst követte a felsőbb zúgós szakaszoktól indulva, hogy a mintegy 160 kilométer hajós zarándoklatot öt nap alatt teljesítve Magyarországra, Békés városához hazaérkezzen.

Az evezős körökben mind nagyobb népszerűségnek örvendő, néhol már-már rafting körülményeket ígérő vadvízi útra Budapesttől-Egerig ezúttal is sok helyről érkeztek, de németországi résztvevő is hajóba szállt.

Az utolsó két nap hajrájában mintegy 90 kilométernyi távot teljesítő vándorokat a hagyományoknak megfelelően ismét Békés városa fogadta és vendégelte meg, ezúttal Kálmán Tibor alpolgármester képviseletében, aki a Békési Kajak–Kenu Club ügyvezetőjeként és a Magyar Kajak-Kenu Szövetség elnökségi tagjaként maga is „rokonlelke”  az eseménynek.

Nem könnyű összefoglalni mindazt, amit e túra eszmeiségében, élményi vonatkozásaiban képvisel. Nagyvárosi zajoktól távol esve a Körös-tájék vadabbik felén az ősi úton felfedezve Köröstárkány, Belényesújlak, Gyanta, Tenke, Nagyzerind magyarlakta "szórvány" településeket, a csillagok alatt sátorban kipihenni a kemény út fáradalmait, szó szerint saját erőből hazaérkezni, bizony életre szóló, meghatározó lelki-fizikai élmény.

Ezt az eszmei szálat felvéve indult el hét éve koratavasszal az első túra előkészítése Zanócz Róbert főszervező fáradhatatlan csapatépítő munkájával. Az akkor még vízitúrázás szempontjából ismeretlen vidéket kalandos körülmények között először egy kerékpáros „alakulat” derítette fel, amely barátokból, segítőkből, illetve a Körösök Völgye Natúrpark Egyesület akkori aktívájából verbuválódott össze.

És bár hét év alatt sok minden változott a világban, az eredeti üzenet azóta is minden pünkösdkor e túra formájában a Körösök völgye egyetemes értékeit hirdetve megújul, elindul és hazatér.

(Képgaléria a Körösök Völgye Határtalan Vándortúra 2011. évi kerékpáros felderítő útjáról)

FEL