Ismét egy érzékenyítő előadás a Jókai színház színpadán

2016. február 5. 10:17 | behir.hu

Február 3-án jelelt és narrált előadással várta a látás- és hallássérült nézőit a Jókai színház. A Légy jó mindhalálig című musical utolsó előadása előtt az akadályozottsággal élők interaktív kulisszajáráson is részt vehettek. A csoport tagjai felmehettek a színpadra, megtapinthatták a darab díszletét és kellékeit, ezáltal még jobban átérezhették az előadást.

A békéscsabai közönség már természetesnek veszi az integrált előadásokat. Nem lepődnek meg,  ha egy jeltolmács megjelenik a színpadon, vagy ha a páholyban fülhallgatós látássérülteket látnak. Hiszen minden évadban több darabot is narrálva és jelelve kínál a színház.

Vörös Zsolt jelnyelvi tolmács Szegedről érkezett, hogy a hallássérülteknek eljelelje a musicalt. Ehhez azonban, mint mondja, fontos, hogy ne csak a darabot, hanem a szereplők gesztusait is jól ismerje, ezért igyekszik, minél többször megnézni az előadást mielőtt fellép a színpadra.

Komáromi Anett színművész a szünetben mindig megkérdezi a vak és gyengénlátó közönségét, elégedettek-e a narrácójával. A látássérültek a rendhagyó előadás közben egy fülesen keresztül hallhatják a színésznő hangját, így kaphatnak teljesebb képet a színpadon zajló cselekményekről. Ezért fontos, hogy a színésznő hangja ne zavarja meg az előadást, ugyanakkor, akik hallgatják, a lehető legtöbb információhoz hozzá jussanak, hogy minél szebb legyen az élmény a számukra.

 

FEL