Ismét BUDO az árvaházban

2016. július 6. 09:35 | behir.hu

A gyermekek, az ifjúság részére biztosított nyári program nem (csak) anyagiak függvénye. Ezt a tényt bizonyítják azok a nyári programok, amivel a békéscsabai Kazinczy Ferenc Általános Iskola kollektívája támogatja évek óta a Böjte Csaba Atya által alapított Dévai Szent Ferenc Alapítvány nagyszalontai árvaházi otthonát. A személyes találkozások, látogatások, foglalkozások megtartása egyben fontos nevelő tevékenységet is jelent.

A fő szervezők, koordinátorok, Szeleczki Erzsébet és Szeverényiné Sebők Judit minden évben megtalálják a módját annak, hogy tematikus hét keretében az egyik napon a harcművészet, az önvédelem oktatására is sor kerül, amit sok kis táborlakó már régóta vár. A foglalkozásokat Shihan Gregor László VI.DAN goshinkai karate, a Békés Megyei Harcművész Szövetség elnöke, a Nippon Seibukan Akadémia tagja, a Békéscsabai Lakótelepi SE edzője vezeti, aki a békéscsabai Kazinczy Ferenc Általános Iskola tanára. Ebben az iskolában három éve tanóra keretben iskolai önvédelmi és harcművészeti oktatás is folyik a „C” és „D” osztályokban, amit a Laczkó Irén vezette új iskolavezetés is támogat.
Az idén mind a két edzést délelőtt tartották. Először ismétlésre és a pusztakezes technikák alkalmazására került sor. Igen, ismétlésre, hiszen a gyerekek legtöbbje már több éve résztvevője ennek a harcművészeti, BUDO napnak. Ami örömteli, hogy nagyon keveset felejtettek. Kis pihenő után, a második edzésen a rövid bot használatába kóstolhattak bele a táborlakók, ami szintén nagy sikert aratott.
A táborban megint bebizonyosodott, hogy ezek a gyerekek ugyan olyan tehetségesek, mint jobb körülmények között élő társaik, s megérdemlik a képesség fejlesztést, a gondolkodást. Dicséret illeti azokat a pedagógusokat és segítőiket, akik áldozatos munkájukkal teszik széppé a nyarat számukra. Játszóház, foci, énektanulás, hangszeres zene, táncoktatás fejleszti képességeiket, s Ők óriási szeretettel hálálják meg. A meghatározó támogató, a Vasárnapi Iskola Alapítvány mellett az idén Békéscsaba megyei Jogú város önkormányzata is támogatta a tábori munkát, s Túriné Kovács Márta osztályvezető-asszony és Bíró Csaba oktatási és sportbizottsági elnök személyesen is meglátogatta a közösséget. Adományra mindig szükség van, ebben a forró nyári időszakban főképpen a friss gyümölcs kelendő a táborban, ilyen adományt mindig szívesen lát az árvaház. Persze, mindennek helye van, és szerencsére, sokan nem csak nyáron, hanem az egész év folyamán tartják a kapcsolatot, hogy az EMBER nevelés tényleg eredményes legyen!

 

 

FEL