Szombat délelőtt a gyulai Várkertben 61 csapat főzött, akik közül valamennyien egy-egy román népi ételt készítettek el. Romániai nemzetiségi önkormányzatok, civil szervezetek és baráti társaságok neveztek.
A gasztronómiai fesztivált immáron tizenhetedik alkalommal rendezték meg Gyulán, az eseménynek 2019 óta a várkert ad otthont. A Magyarországi Románok Országos Önkormányzatának elnöke a behir.hu kérdésére elmondta: a rendezvényt azzal a céllal hozták létre, hogy a magyarországi románság találkozzon egymással. Kozma György hozzátette: idén igyekeztek új dolgokat is behozni a fesztiválra, ezért családi nappal egészítették az eseményt.
– Nem maradhatott el a kultúrális program sem, hiszen ez is a részünk, hozzátartozik az identitásunkhoz, annak megőrzéséhez. Nagyon örülök, hogy ilyen sokan vannak itt. Romániából érkeztek fellépők, a nap fénypontja Lorena román könnyűzenei előadó koncertje. A főzőversenyre jelentkeztek a temesvári egyetemről és Tomești községből is nevezett az alpolgármester csapata – fogalmazott.
A Kétegyházi Magyar-Román Egyesület 26 fővel képviseltette magát a fesztiválon. Céljük, hogy az utókornak átadják az általuk őrzött hagyományokat, így folyamatosan bővítik az egyesületüket fiatalokkal.
– A mai napon sertéspörköltet és pacallevest, illetve desszertként rötyisét készítettünk – eredeti román recept alapján – kaprostúrós, édestúrós és szilvalekváros formában – mondta érdeklődésünkre Zalai Józsefné elnök.