Ismét bemutatkozott a román gasztronómia a gyulai Várkertben – galériával

2023. szeptember 16. 13:53 | Hidvégi Dávid

Tizenhetedik alkalommal rendezték meg az Országos Román Gasztronómiai Fesztivált Gyulán, a Várkertben. A fesztiválon idén helyet kapott a hagyományos főzőverseny.

Szombat délelőtt a gyulai Várkertben 61 csapat főzött, akik közül valamennyien egy-egy román népi ételt készítettek el. Romániai nemzetiségi önkormányzatok, civil szervezetek és baráti társaságok neveztek.

A gasztronómiai fesztivált immáron tizenhetedik alkalommal rendezték meg Gyulán, az eseménynek 2019 óta a várkert ad otthont. A Magyarországi Románok Országos Önkormányzatának elnöke a behir.hu kérdésére elmondta: a rendezvényt azzal a céllal hozták létre, hogy a magyarországi románság találkozzon egymással. Kozma György hozzátette: idén igyekeztek új dolgokat is behozni a fesztiválra, ezért családi nappal egészítették az eseményt. 

– Nem maradhatott el a kultúrális program sem, hiszen ez is a részünk, hozzátartozik az identitásunkhoz, annak megőrzéséhez. Nagyon örülök, hogy ilyen sokan vannak itt. Romániából érkeztek fellépők, a nap fénypontja Lorena román könnyűzenei előadó koncertje. A főzőversenyre jelentkeztek a temesvári egyetemről és Tomești községből is nevezett az alpolgármester csapata – fogalmazott.

 

 

A Kétegyházi Magyar-Román Egyesület 26 fővel képviseltette magát a fesztiválon. Céljük, hogy az utókornak átadják az általuk őrzött hagyományokat, így folyamatosan bővítik az egyesületüket fiatalokkal.

– A mai napon sertéspörköltet és pacallevest, illetve desszertként rötyisét készítettünk – eredeti román recept alapján – kaprostúrós, édestúrós és szilvalekváros formában – mondta érdeklődésünkre Zalai Józsefné elnök. 

 

Galéria

További programok »

Gyula

A gyulai cukrászatról... és még azon is túl

Kedd este mutatták be a Gyula régen és ma 17. kötetét, a Mogyoróssy János Városi Könyvtárban. A gyulai cukrászatról című könyv több éves kutatómunkát követően civil összefogással, saját és pályázati forrás mellett a város, helyi vállalkozások és magánszemélyek támogatásával készült el.
12:53
FEL