Intézményektől csaltak ki pénzt

2016. június 2. 08:39 | Fekete Kata

Kötelező csatornatisztításra hivatkozva csalt ki pénzt intézményektől, cégektől egy háromtagú Somogy megyei társaság.

Csatornatisztítási munkálatok elvégzésére vállalkoztak annak a háromtagú társaságnak a tagjai, akik ellen vádemelést javasol a rendőrség. Azzal keresték meg a cégeket, intézményeket, hogy hatósági ellenőrzés várható, ezért vizsgáltassák át épületük, telephelyük szennyvízelvezető hálózatát. Egy kisteherautóval járták az országot, amelyben mindössze egy víztartály és néhány cső, illetve szerszám volt.
Békéscsabán egy kulturális intézmény munkatársát ejtették tévedésbe, aki miután megrendelte a munkát, egy 100 ezer forintról szóló számlát kapott. A Somogy megyei gyanúsítottak többek között egy debreceni bankfiókban, egy kalocsai gyermekotthonban és egy pogányszentpéteri óvodában is ugyanezzel a módszerrel csaltak ki pénzt. A nyomozás adatai szerint négy megye hat településén és a fővárosban összesen hét bűncselekményt követtek el. A Békéscsabai Rendőrkapitányság a két ádándi és egy siófoki férfi ellen csalás bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt indított büntetőeljárást. A nyomozást a rendőrkapitányság Vizsgálati Osztálya 2016. május 30-án lezárta és az eljárás iratait a gyanúsítottak ellen vádemelési javaslattal küldte el a Békéscsabai Járási Ügyészségre.

A hasonló esetek elkerülése érdekében a rendőrség kéri, ha bárkit előzetes egyeztetés nélkül csatornatisztításra vagy más szolgáltatás elvégzésére vállalkozó, illetve valamilyen terméket árusító ismeretlenek keresnek fel, legyen körültekintő. A váratlanul érkező, meggyőző fellépésű, gyors döntést sürgető idegeneket ne engedjék be lakásukba, telephelyükre.
A hálózat-karbantartási munkálatokat a közműszolgáltatók előre közölt időpontban végzik el. Az említetthez hasonló ajánlat elfogadása előtt a leírtakat, különösen az előre elkészített blankettákat, formanyomtatványokat alaposan el kell olvasni. Gondosan mérlegelni kell, hogy az adott szolgáltatásra szüksége van-e az ügyfélnek. Az ajánlat elfogadásával létrejött polgári jogi szerződés feltételeit abban az esetben, ha bűncselekmény gyanúja nem merül fel, polgári eljárásban lehet vitatni. Így például az ellenszolgáltatás mértéke vagy a teljesítés, a nyújtott szolgáltatás minősége nem büntetőjogi, hanem polgári jogi kérdés.
 
Forrás: Police.hu

FEL