Internet-blokádok jöhetnek az EU-ban

2020. január 5. 08:40 | D. Nagy Bence

A lezárásokat a fogyasztóvédelem kapcsán léptethetik érvénybe,

Az Európai Unió CPC elnevezésű fogyasztóvédelmi szabályozása értelmében az idei évtől az illetékes hatoságok internetes oldalakat tilthatnak le. A szabály kimondja, hogy a fogyasztói kollektív érdekek súlyos megsértésének lehetőségét megelőzendő a különböző fogyasztóvédelmi hivatalok jogkörébe tartozik majd a doméntiltás. 

A szabályozás elsősorban a csalást elkövető online áruházak ellen született, ugyanakkor a CPC-nek az unión belül több kritikusa is akadt. Az ellenzők arra hivatkoznak, hogy a különböző oldalakon őrzött felhasználó adatokhoz így egy ellenőrizetlen, állami "harmadik fél" is hozzáfér majd, ami sérti a személyiségi jogokat. Mivel a CPC (a hosszas ügyintézést elkerülendő) bírói engedély nélküli blokkolást jelent, így az esetleges jövőbeli visszaéléseket sem lehet majd kizárni. Ez utóbbi elsősorban azokra az esetekre vonatkozhat, amiko jogtulajdonosok eszközölnének betiltást egyes vélt vagy valós megkárosítás esetén.

A CPC-kritikus hangok szerint a szabályzat életbe lépése az állami cenzúrát segítené elő, ugyanis a rendelet az unió minden tagállamára vonatkozna és nem kellene a helyi jogba átültetni.

 

forrás: sg.hu

képek: pixabay.com

További programok »

FEL