Interaktív előadást tartott a segítségnyújtásról a diákoknak a szociális munkás

2021. október 9. 10:34 | Csiffáry Zsuzsanna

Önzetlenül segíteni másokon az egyik legjobb dolog a világon, mert jót teszünk valakivel, aki rászorul, akinek szüksége van a támogatásra, emellett pedig mi is jobban érezhetjük magunkat tőle, jobb lehet a hangulatunk, boldogabb az életünk. Nincs ezzel másként Bonnyai Sándor, a Békési Mentálhigiénés Egyesület munkatársa sem.

Az altruizmus, vagyis az önzetlen viselkedés számos példájával találkozhatunk nap mint nap. Egy balesetnél például nemcsak a hivatásos tűzoltók és mentők, de sokszor hétköznapi civilek is a helyszínen teremnek segítséget nyújtani. 

Pénteken délelőtt a Szeberényi Gusztáv Adolf Evangélikus Gimnázium általános 3. osztályosainak tartott interaktív előadást Bonnyai Sándor, a Békési Mentálhigiénés Egyesület munaktársa. Elmondta, hogy sokan gondolják azt, hogy érzékenyíteni jönnek a szociális munkások a diákok körében ezzel a témával. Hozzátette, hogy a tapasztalatai alapján érzékenyítésről szó sincs, mert az osztályban olyan családi háttérből érkeznek a gyerekek, hogy kiemelten figyelnek másokra és bajba jutottakra.

 

Segítségnyújtás_interaktív előadás

 

Bonnyai Sándor és a diákok több szemszögből vizsgálták a segítés témakörét: például mit jelent segíteni? Hogyan lehet segíteni? Ki segített már másokon? Kin segítettek már és milyen érzés segíteni? Legutóbbi kérdésnél egyöntetű válasz érkezett a gyerekektől: "boldogságos". 

A Békési Mentálhigiénés Egyesület szociális munkása nyilatkozott arra a kérdésünkre, hogy mi volt a célja látogatásának.

 – Úgy gondolom, hogy a szociális munka az egyik legszínesebb tevékenység a világon. Egyik percben élelmiszert mentünk, lakásotthonokban látogatunk meg családokat, vagy éppen iskolákba látogatunk el, ahol különböző témaköröket vizsgálunk meg együtt közösen a diákokkal. Az a célom, hogy felhívjam a figyelmet arra, hogyha segítséget kérünk, az nem gyengeség, hanem bátorság, illetve azt is hangsúlyozom, hogy azért vagyunk itt a földön, hogy egymásért legyünk, mert ez az élet értelme, ez visz előre mindenkit – fogalmazta meg Bonnyai Sándor.

 

Segítségnyújtás_interaktív előadás

További programok »

FEL