Ingyen wifi mindenhol? Már nincs annyira messzire

 

Applikációk és térképek segítik, hogy biztosan rátaláljunk a szolgáltatók vagy az állami szereplők hotspotjára.

Több fronton küzdenek kegyeinkért, hogy ne kelljen ingyenes internet nélkül maradjunk még a legkisebb magyar faluban sem. 2018 végére pedig a Digitális Jólét Programnak köszönhetően már egy településen sem leszünk elzárva a világhálótól, ugyanis mindenhol hozzáférhetővé válik az ingyenes, állami szélessávú wifi-szolgáltatás.

 

 

Wifi mindenfele

A nagyobb városokban már mindennapos, hogy mind piaci, mind az önkormányzati szereplők ingyenes wifivel kedveskednek a helyieknek és a turistáknak. Szolnokon a közelmúltban fogott össze az önkormányzat és a DIGI Távközlési és Szolgáltató Kft., hogy a belvárosban hozzá lehessen férni a betevő ingyenes netes száguldást. A legtöbb város hotspotjait ugyanakkor legtöbbször megtalálhatjuk a város honlapján, mint Szeged vagy BudapestSzolnokon pedig a fiatalok segítenek. De az sem jelent problémát, ha nem tájékozódunk mielőtt elindulunk, hiszen a benzinkutakon, és egyre több tömegközlekedési eszközön is „lehet fogni a jelet”. A MÁV több mint 700 járatán, a Volánbusz távolsági járatain és a többi között a debreceni villamoson is van ingyen wifi.

A vizes világbajnokság miatt is több helyre telepítettek hotspotokat, a balatonfüredi Tagore sétányon a versenyek után is megmarad a szolgáltatás.

 

 

Segítség az elveszetteknek

Az „ingyenes net” kiváló marketingeszköz, számtalan vállalkozás csalogatja így a potenciális ügyfeleket. És számtalan applikáció segít nekünk megtalálni ezeket a helyeket (a link alatt találhat egy másikat), sőt már a Facebook is „egy kattintással” elérhetővé tette wifi-térképét. Ugyanakkor nem árt vigyázni az ingyenes hotspotokkal, a csalók gyakran úgy próbálnak hozzájutni adatainkhoz, hogy „ingyenes” kapcsolódást biztosítanak.

 

 

No de jár-e egyáltalán az ingyenes net?

A finneknél már 2010 óta alanyi jogon jár a szélessávú net, a törvény értelmében minden otthonba kötelező volt bevezetni a szélessávú netet. Az unió is belevetette magát a témába, 2010-ben ígérték be az alanyi jogon járó netet 2013-ra, ez 2020-ra tolódott.

Itthon is előkerült már a kérdés, az Együtt-PM az internetadó elleni tüntetések alkalmával dobta be az ingyen net ötletét, ami még a 444.hu szerint is a ló túloldalára való esés volt. Korábban az olcsó internet ötlete élt, mely most meg is valósult Digitális Jólét Alapcsomag néven, amit a UPC biztosít elsőként.

 

Forrás: hirado.hu

Megosztás:

Címke: , ,