Influenza: Békés megye is átlépte a járványküszöböt

2017. január 18. 15:56 | Balázs Anett

Az első héten emelkedésnek indult, a második héten tovább nőtt az influenzaszerű megbetegedések száma, ezzel Békés megye átlépte a járványküszöböt. A betegségben a második heti adatok alapján leginkább a 35-59 éves korosztály érintett.

Az elmúlt hét óta a duplájára emelkedett az influenzaszerű tünetekkel járó betegek száma az egyik békéscsabai rendelőben. Naponta 15-20 olyan beteg jelentkezik, akinek lázas, köhögés, fejfájás tüneteit mutatja, torokfájásos panasza van – árulta el dr. Sonkoly Iván a körzet háziorvosa.

- Vegyesen, férfiakat, nőket egyaránt érint a megbetegedés. A rendelőbe inkább azok jönnek, akik munkaképes korúak és táppénz igényük van, vagy azok, akiknél több napja fennállnak a tünetei és házi szerekkel nem sikerül rendbe hozni magukat, illetve valamilyen szövődmény gyanúja merül fel.

Az influenzára vonatkozó adatokat Békés megye 52 háziorvosi szolgálatától kapja a Tisztiorvosi Hivatal. Ennek alapján a megyében az elmúlt héten 76 személy fordult orvoshoz influenzaszerű tünetekkel. Ezen a héten ez a szám 139 főre emelkedett, ezzel elérve a 0,2629% értéket, ezáltal átléptük a járványküszöböt. Az orvoshoz forduló betegek száma átlagosan egy háziorvosi körzetre vetítve 247 fő volt  – tudtuk meg dr. Sárosi Tamás megyei tisztifőorvostól. A védőoltás felvétele után is el lehet kapni a vírust, ebben az esetben sokkal enyhébb és rövidebb lefolyású lesz a betegség – árulta el Sárosi Tamás, aki hozzátette: a vírus az előző évekhez viszonyítva 2-3 héttel korábban kezdett terjedni hazánkban, melynek tetőzése a következő két hétben várható.

FEL