Induláskor járatni kell a motort – autós tippek -20 környékére

2021. január 16. 06:10 | Sipos Gábor

Megérkezett a hideg, téli idő a hétvégére! A személyautók -15 fok alatt külön gondoskodást igényelnek. A megfelelő műszaki felkészülés többnyire otthon is megoldható és a hideggel jelentkező problémák nagy része pedig időben megelőzhető

A szakemberek egyöntetű véleménye alapján rossz műszaki állapotú autóval kínszenvedés a téli autózás. Néhány egyszerű, otthon is elvégezhető művelettel megkönnyíthetőek a fagyos éjszakák utáni reggeli indulások.

A szakemberek szerint a guminyomást a jobb tapadás érdekében érdemes pár tized bárral a megadott értékek alá igazítani. A felkészítés talán legfontosabb teendője, hogy ellenőrizni kell a hűtő- és az ablakmosótartályokban a folyadékok fagyáspontját. Ha nincs otthon fagyállómérőkészülék, akkor a Magyar Autóklub Békéscsabai Műszaki Állomás vezetője ajánlott egy házipraktikát is, bár ez inkább csak iránymutatásnak jó, nem szabad csak ez alapján használni az autót.

– Ha nincs – és gondolom a háztartások többségében nincs fagyállómérő –, akkor egy kis edénybe fél deci fagyálló folyadékot öntsünk és tegyük be a mélyhűtőbe, amelyben átlagosan mínusz 12-15 Celsius fok hideg van. Ha ott megfagy a folyadék, akkor az nem eléggé fagyálló és hozzá kell még tölteni – mondta Kliment László.

Érdemes ellenőrizni a fűtőberendezések megfelelő működését is – tartják a szakemberek. Ha az autótulajdonos problémát tapasztalt az akkumulátor működésével az elmúlt hetekben, akkor -15 fok alatt szinte biztos, hogy nem tudja majd beindítani a gépjárművet. Ebben az esetben szükséges az eszköz cseréje. Otthon is megoldható, hogy egy szilikonsprayvel az ajtókereteken található gumitömítéseket át törölje a tulajdonos, így azok nem fagynak be.

A zárakat és a kilincseket olajozó spray segítségével érdemes befújni a nagy hideg előtt. Fontos, hogy egy modern autó zárszerkezetében rengeteg műanyag alkatrész található, amennyiben az befagy, akkor öngyújtóval nem szabad melegíteni a burkolatot.

A Pál Autószerelő Műhely tulajdonosa szerint a legfontosabbak a folyadékok és a fagyáspontjuk. Szerinte a reggeli indításnál kell egy kis türelem telente.

- Minden esetben a hidegindításkor arra kellene figyelni, hogy egy pár percet járjon az autó, mielőtt elindulnánk vele. A lényeg, hogy forduljon meg a hűtőfolyadék és a motorolaj, kerüljenek a motor egyéb segédberendezései is a megfelelő üzemi hőmérsékletbe – javasolta Pál Géza.

Vezetéstechnikai szempontból az, aki teheti, az ilyen szibériai hidegben ne induljon útnak. Amennyiben a sofőr mégis autóba ül, akkor fel kell készülnie az extrém esetekre is, így érdemes pléddel, innivalóval és feltöltött mobiltelefonnal útra kelni.

FEL