Indul az aratás, jobb árakban bíznak a megyei gazdák

2019. június 30. 13:32 | Varga Diána

Az őszi árpa betakarításával megkezdődtek az aratási munkák országszerte. A változékony időjárás nem kímélte a gabonát, bár a szakemberek szerint változó a kép.

Békés megyében a gazdálkodók jelenleg 13 700 hektáron termesztenek repcét – közölte Bozó József, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara  megyei szervezetének alelnöke az m1 Békés megyei tudósítójának érdeklődésére. Mint mondta, ebben az esetben nem számítanak kimagasló minőségre, az előre látható árakat nem nevezte rossznak, ugyanakkor megjegyezte, hogy a gazdálkodók ennél jobbat vártak. Jelezte azt is, hogy nem csak a megyében, de az egész országban és Európában is gyenge volt a kelés, nem volt eső, amikor szükség lett volna rá. A repcét várhatóan jövő hét végéig betakarítják. 

Az alelnök kitért a búzára is: mint mondta, a vetést megviselte a márciusi és áprilisi aszály, majd a májusi esőzések – habár áldást jelentettek – a napközbeni magas hőmérséklettel kiegészülve hajnali párásodást okoztak, amely kedvezett a gombabetegségeknek. Rámutatott, hogy a genetikailag érzékenyebb fajták esetében a fuzárium ütötte fel a fejét. Hozzátette: a learatott búzamennyiség nem dönt majd rekordot, ugyanakkor az ország kenyere nincs veszélyben. Jelezte azt is, hogy az árak 44-47 ezer forint körül mozognak a takarmány és malmi búza esetében, amelyet nagyon alacsonynak tart, ez ugyanis csak a vetés költségeit fedezi. Mint mondta, a gazdák szempontjából jó lenne, ha a 5-össel vagy 6-ossal kezdődnének a számok, főleg a malmi búza esetében.

 

Indul az aratás, kevesebb hozam lesz például búzából. Fotó: 7.TV/Kovács Dénes

 

 

Országszerte kevesebb lesz a gabona

Mindeközben az MTI beszámolója szerint Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium mezőgazdaságért felelős államtitkára csütörtökön arról beszélt, hogy a becslések szerint az idei termés mennyisége 2 százalékkal marad el a tavalyitól, és 6,6 százalékkal az elmúlt 5 év átlagától. Őszi búzából mintegy 952 ezer hektárról takarítanak be országszerte, őszi árpát 218 ezer hektárról és repcét 296 ezer hektárról. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) előzetes becslései szerint az idei hektáronként 5 kilogrammos átlaghozammal a tavalyihoz hasonlóan 5 millió tonna búza várható. Repcéből a tavalyi mennyiségnél 8,5 százalékkal kevesebbre, 916 ezer tonnára, őszi árpából pedig 3,3 százalékkal többre, 1,1 millió tonnára számítanak - tette hozzá Feldman Zsolt.

Petőházi Tamás, a Gabonatermesztők Országos Szövetségének (GOSZ) elnöke azt emelte ki, hogy az ágazat mögött nehéz szezon áll. Már tavaly ősszel megjelentek hírek arról, hogy porba kellett vetni a búzát és az őszi kalászosokat, az őszi káposztarepcénél is ugyanez volt a helyzet. A téli csapadékhiány csak tetézte a problémákat, az országban március végén 100-150 milliliter csapadék, összeadva egy heti eső hiányzott a földekről, ami májusban pótlódott. Kitért arra is, hogy világpiaci elemzők a 2019-2020-as szezon kiszámíthatatlannak nevezték a gabonaárak alakulása szempontjából, miután az afrikai sertéspestis kínai terjedése jelentősen csökkentette a keresletet a világ gabonapiacán, amelyre az amerikai-kínai kereskedelmi konfliktusok is negatívan hatnak. Európában ezzel ellentétes folyamat zajlik, Kína próbálja a fehérjeigényét pótolni, amit a nyugat-európai sertéstenyésztők elégítenek ki, a sertéshús árának emelkedése pedig húzza a takarmányárakat, a gabonaárakat is felfelé.

 

H.Sz., V.D.

További programok »

FEL