Indul a nyári szezonális ellenőrzés – Fókuszban a fröccsteraszok

2025. július 15. 17:25 | behir.hu

Július 15-én elindul a nyári szezonális ellenőrzés, amelyet az élelmiszerlánc-felügyeletet irányító Tállai András, az Agrárminisztérium parlamenti államtitkára rendelt el. Az augusztus 30-ig tartó ellenőrzés-sorozaton a Nébih és a kormányhivatalok szakemberei a nyári lovas táborokat, a fröccsteraszokat, a grillezésre szánt húskészítmény előállítókat, az ásványvíz-palackozókat és szikvíz-előállítókat, valamint a helyi termelői piacokat vizsgálják – olvasható a kormany.hu oldalán.

Mint írják, a célterületek ellenőrzését a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) irányításával a vármegyei kormányhivatalok és járási hivatalok szakemberei végzik.

Kiemelik, az idei ellenőrzés-sorozaton a szakemberek számos – tipikusan nyári programokhoz kapcsolódó – területen végeznek ellenőrzéseket. Többek között vizsgálni fogják a nyári lovas táborokban tartott lovak állategészségügyi állapotát, valamint a tartási és üzemeltetési körülményeket. Fókuszba kerül a szezonális fröccsteraszokon árusított alkoholos italok élelmiszerbiztonsági és minőségi, valamint a létesítmények higiéniai megfelelősége.

A nyár elengedhetetlen programjaként a grillezésre szánt előkészített húsok és húskészítmények – pl. grillkolbászok, marinált termékek, hamburgerhúsok – is górcső alá kerülnek. A vizsgálatok során a felügyelők kiemelt figyelmet fordítanak a termékek összetevőinek nyomonkövethetőségére, valamint az előállító üzemek önellenőrzésére is. Az idei évben az ásványvíz palackozó és szikvíz előállító létesítmények élelmiszerbiztonsági és higiéniai megfelelőségét is vizsgálja a hatóság.

Évről évre egyre népszerűbbek a termelői piacok, hiszen a vásárlók bíznak benne, hogy ott kiváló minőségű kistermelői termékekhez juthatnak. A megtévesztés elkerülése érdekében a kistermelői nyilvántartásba vétel meglétét ellenőrzik majd a hatóság szakemberei.

A közlemény hangsúlyozza, a magyar élelmiszerlánc-felügyelet nemcsak a szezonális ellenőrzések időszakában, hanem egész évben elhivatottsággal végzi munkáját, hogy az élelmiszerbiztonságot fenntartsa, a fogyasztók és a tisztességes magyar előállítók, termelők érdekeit védje.

Forrás: kormany.hu

További programok »

FEL