Így alakultak a költözések Békés megyében

2022. november 24. 11:35 | behir.hu

Az országon belüli költözéseket vizsgálta az ingatlan.com, az elemzések pedig külön-külön mutatják be a megyékre vonatkozó leglényegesebb számokat. Ezúttal Békés megye kerül a fókuszba, ahová 8288-an érkeztek a múlt évben, 9232-en pedig távoztak a költözési, pontosabban vándorlási adatok alapján.

A legtöbb beköltöző Csongrád-Csanád megyéből érkezett, a legtöbben pedig a fővárosba távoztak. Békés megyén belül pedig   4910-en költöztek másik településre. Az eladásra kínált megyei lakóingatlanok átlagos négyzetméterára a megyeszékhelyen 350 ezer forint volt november közepén. A legnagyobb kínálattal rendelkező megyei településeken - Gyulán, Orosházán, Sarkadon - pedig 119-375 ezer forintot tett ki az átlagos négyzetméterár.

Számottevő változások történtek a múlt évben az országon belül a lakáspiac motorját jelentő költözéseket tekintve az ingatlan.com legújabb, hivatalos adatokon alapuló elemzése szerint, amely ismerteti továbbá az úgynevezett vándorlási adatokat is. Többek között azt, hogy tavaly hányan költöztek be a megyébe és hányan távoztak onnan. Az elemzésből kiderül az is, hogy a megye legnagyobb ingatlankínálattal rendelkező városaiban hogyan alakultak novemberben az eladásra váró lakások az átlagos négyzetméterárai. 

– Az állandó vándorlások mérlege alapján a múlt évben a megyék közül Pest megye volt a legnépszerűbb, összesen több mint 62 ezren költöztek oda bármelyik másik megyéből vagy Budapestről. Igaz, ezzel párhuzamosan 46 ezer Pest megyei lakos költözött valamelyik másik megyébe vagy a fővárosba. Sokan választották új lakhelyüknek Borsod-Abaúj-Zemplén, Győr-Moson-Sopron és Fejér megye valamelyik települését, azaz a beköltözéseket tekintve Pest megye után ezek voltak a legnépszerűbb célpontok – közölte Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője az országos adatokat értékelve. Hozzátette: a különböző megyékből indult költözések alapján kiderült az is, melyek voltak 2021 leghűségesebb megyéi. Az állandó lakhelyet váltók közül a legnagyobb – 85 százalékos – arányban Győr-Moson-Sopronban találtak új otthonra a megyén belül az érintettek. A nyugati határmegyét Baranya és Vas megye követi 80 százalék feletti eredménnyel, Csongrád-Csanád megyében pedig a költözők 59 százaléka településen belül váltott lakhelyet. Hasonlóan magas a településen belül költözők aránya Hajdú-Bihar és Békés megyében is, ahol az elköltözők 57 százaléka maradt az adott településen belül.

Az országos áttekintés után az elemzés ismerteti Békés megye adatait. A megyébe 8288-an érkeztek másik megyéből vagy éppen a fővárosból: a legtöbben Csongrád-Csanád és Pest megyéből, valamint Budapestről érkeztek, mégpedig összesen 1768-an. Ezzel párhuzamosan 9232-en költöztek “ki” a megyéből, körükben Budapest, Csongrád-Csanád, és Pest megye volt a legkeresettebb, utóbbiakat összesen 2401-en választották. Békés megyén belül pedig több mint 17 ezren váltottak lakhelyet, 4910-en másik településre, 12 220-an pedig az adott településen belül költöztek el. 

Az ingatlan.com elemzése a megyére november közepén jellemző árakat is bemutatja az eladásra váró 1811 lakóingatlan adata alapján. A megyeszékhelyen a használt lakóingatlanok (lakások, sor-, iker vagy családi házak) átlagos négyzetméterára 350 ezer forintot tett ki. Egy-egy eladó lakóingatlan átlagára pedig 28 millió forint volt. 

A legnagyobb lakóingatlan-kínálattal rendelkező települések közül Gyulán 375 ezer forint, Orosházán 224 ezer forint, Sarkadon 119 ezer forintot tett ki az átlagos négyzetméterár. Ezeken a településeken az értékesítésre váró ingatlanok átlagos ára 11,9-37,5 millió forint között szóródott. 

Forrás: ingatlan.com

További programok »

FEL