Ifjú tudósok - Szeptember 6-tól látható a vetélkedő első évada

2021. augusztus 31. 07:48 | behir

Szeptember 6-tól láthatók az Ifjú tudósok című vetélkedő első évadának elődöntői, középdöntői és döntői a közmédia kulturális csatornáján, az M5-ön. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma és az Oktatási Hivatal tudományos versenyén középiskolás diákok mérik össze tudásukat.

Az Oktatási Hivatal hétfői tájékoztatása szerint az első alkalommal történelemből, biológiából és kémiából meghirdetett versenyre Magyarországon és a szomszédos országokban élő 11-12-es középiskolások nevezhettek. A vetélkedő célja, hogy a kiemelkedően tehetséges tanulók bemutathassák jártasságukat, tudásukat egy adott tudományban. A műsor célja bemutatni, hogy megéri tanulni, elmélyülni egy tudományterületben.

Mint írják, a televíziós döntők kreatív, izgalmas feladatokon keresztül teszik láthatóvá, hogyan jelenik meg a tudomány a mindennapjainkban. Az érdeklődők számos hétköznapi jelenségre kapnak magyarázatot a műsorban, továbbá érdekes történelmi összefüggéseket ismerhetnek meg. A vetélkedőre csaknem 3500-an neveztek, a tavaly novemberi első megmérettetésen történelemből ötvenen, biológiából 48-an, kémiából 49-en jutottak tovább. A februárban megrendezett regionális fordulóból tudományterületenként nyolc tanuló jutott a televíziós vetélkedőbe.

Az elő- és középdöntők, valamint a döntők is páros megmérettetésekből állnak: a történelem, a biológia és a kémia világába egy-egy hétig kalauzolják el a nézőket a versenyzők. A diákokat elismert tudósokból álló zsűri értékeli, a feladatok megoldásában a három-három zsűritag segítheti vagy akár el is bizonytalaníthatja a versenyzőket. A változatos kérdések között rövid, egyszavas választ, illetve hosszabb érvelést igénylő feladatok egyaránt szerepelnek, a természettudományban induló versenyzők különféle kísérleteket is bemutatnak a stúdióban. A győzelemhez nemcsak tudásra, hanem gyorsaságra, találékonyságra és jó előadói készségre is szükség van.

Az M5-ön hétköznapokon 17 óra 30 perckor, szombatonként 18 óra 40 perckor, vasárnapokon 18 óra 35 perckor látható a műsor. A vasárnap esti adásokban, szeptember 12-én, 19-én és 26-án lesznek a döntők, ekkor derül ki, kik lesznek az év ifjú tudósai. Az elismeréseket Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere nyújtja át a helyezetteknek.

További részletek az Ifjú tudósok Facebook-odalán, valamint az M5 Facebook-oldalán olvashatók.

 

Forrás: MTI

További programok »

Itthon

Formálódik a békéscsabai klímastratégia

A város klímastratégiájáról szóló konferenciának adott otthont a Csabagyöngye Kulturális Központ. A csütörtökön délelőtt tartott szakmai fórumon az is elhangzott, hogy a békési megyeszékhelynek nincs szégyenkezni valója, sőt sok tekintetben az élvonalban található.
16:35
FEL