Idősek lakásaiba törtek be, ítélet született első fokon

2019. június 17. 11:24 | behir

A Szarvasi Járásbíróságon N. L-né vádlott és társai ellen rablás bűntette és más bűncselekmények miatt indult büntetőügyben 2019. június 11-én nem jogerős ítélet született.

A bíróság bűnösnek mondta ki az I., II., III., IV.,V. rendű vádlottat társtettesként elkövetett lopás bűntettében és vétségében, a VI. rendű vádlottat lopás bűntettében, továbbá a II. rendű vádlottat rablás bűntettében, a III. rendű vádlottat kifosztás bűntettének kísérletében. A vádlottak a lopási cselekményeket többek között bűnszövetségben és üzletszerűen követték el.

Ezért az I. rendű vádlottat 3 év 10 hónap börtönbüntetésre, 4 év közügyektől eltiltásra, és 4 év közúti járművezetéstől eltiltásra, a II. rendű vádlottat 7 év börtönbüntetésre, 7 év közügyektől eltiltásra, és 4 év közúti járművezetéstől eltiltásra, a III. rendű vádlottat 4 év 10 hónap börtönbüntetésre, 5 év közügyektől eltiltásra, és 4 év 6 hónap közúti járművezetéstől eltiltásra, a IV. rendű vádlottat 3 év börtönbüntetésre, 3 év közügyektől eltiltásra, és 5 év közúti járművezetéstől eltiltásra, az V. rendű vádlottat 1 év 10 hónap börtönbüntetésre – melynek végrehajtását 3 év 6 hónap próbaidőre felfüggesztette –, és 3 év 6 hónap közúti járművezetéstől eltiltásra, illetve a VI. rendű vádlottat 300.000,- forint pénzbüntetésre ítélte.

A bíróság az V. rendű vádlottat társtettesként elkövetett lopás bűntette alól felmentette. A bíróság a vádlottakkal szemben összesen 576.000,- forint vagyonelkobzást rendelt el, valamint közel 1.600.000,- forint polgári jogi igény, és több mint 910.000,- forint bűnügyi költség megfizetésére is kötelezte őket.

 

Közösen törtek be idősek lakásaiba

A vádlottak valamennyien szarvasiak, akik rokonok révén jól ismerik egymást. 2016. szeptembere és 2017. márciusa között összesen 12 alkalommal Szarvason kívüli városokba utaztak, ahol álkulcsokkal, csavarhúzóval véletlenszerűen kiválasztott családi házakba törtek be. Igyekeztek olyan házakat kiválasztani, ahol vélhetően idős emberek élnek. A bűncselekményeket minden alkalommal legalább négyen követték el, az ötödik társ személye változott. A házakba a női elkövetők mentek be. A férfiak a gépkocsiban ülve figyeltek, illetve ha szükséges volt, kiszálltak és igyekeztek a sértett vagy a szomszédok figyelmét elterelni. Eközben a női elkövetők a kiválasztott házakból készpénzt és egyéb tárgyakat hoztak el. A vádlottak az elkövetés során folyamatosan telefonon tartották a kapcsolatot, illetve jeleztek egymásnak. A bűncselekményből származó pénzen egyenlő arányban osztoztak. Az elkövetett bűncselekményekkel 7 sértettnek több mint 3 millió forint kárt okoztak.

A bíróság a vádirattól eltérően egy esetben nem találta bizonyíthatónak, hogy az V. rendű vádlott az elkövetés során jelen volt, így a vád ezen pontja alól felmentette. 

Az ítélet nem jogerős. Az I., II., III., IV. rendű vádlottak enyhítés végett jelentettek be fellebbezést, míg az V., VI. rendű vádlott három napot fenntartott az esetleges fellebbezés bejelentésére. Az ügyészség az ítéletet valamennyi vádlott vonatkozásában tudomásul vette.

 

Forrás: Gyulai Törvényszék

További programok »

Itthon

Formálódik a békéscsabai klímastratégia

A város klímastratégiájáról szóló konferenciának adott otthont a Csabagyöngye Kulturális Központ. A csütörtökön délelőtt tartott szakmai fórumon az is elhangzott, hogy a békési megyeszékhelynek nincs szégyenkezni valója, sőt sok tekintetben az élvonalban található.
16:35
FEL