Idén Szarvason lesz a Magyarok Kenyere „összeöntés” ünnepe július 31-én

2020. július 10. 10:35 | Sipos Gábor

A Magyarok Kenyere – 15 millió búzaszem kezdeményezés 10 éve indult útjára Baranya megyéből. A kezdeményezés szerint a megyei gazdák szerették volna jótékony célokra felajánlani a mohácsi búzából készült kenyeret. Az akkor összegyűjtött 10 tonna gabona ma már elenyésző mennyiségnek tűnik a közel 800 tonna búzához képest.

– A magyar nemzetben van erő, hit és kitartás és ezt jelképesen is be tudjuk mutatni - foglalta össze egy mondatban a Magyarok Kenyere – 15 millió búzaszem kezdeményezés lényegét Jakab István, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének (MAGOSZ) elnöke és a Magyar Országgyűlés alelnöke csütörtökön, Szarvason. – Ez a program tíz évvel ezelőtt elindult. Kiteljesedett, képes volt arra, hogy a Kárpát-medencei magyarságot összehozza, egy kenyéren legyünk, érezze ezt mindenki, de nem csak a Kárpát-medencét, hanem a diaszpórában élő magyarságot is összekovácsolja – fogalmazott a MAGOSZ elnöke

A közel 6000 Kárpát-medencében élő magyar gazdálkodó mintegy 800 tonna búzát gyűjt össze évente és ebből a terményből sütnek kenyeret az arra rászoruló, jellemzően gyerekeket nevelő intézmények számára.  

 

 

– Az így összegyűjtött adományból jellemzően valóban kenyér lesz, hisz azok a gyerekek, akik árvaházakban laknak, nagyon sok esetben valóban a mindennapi kenyérként számítanak erre az adományra. Több tízezer gyereknek tudjuk így a kenyeret biztosítani egy éven át – emelte ki Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke

Az adomány kenyerekhez a kovászt a Felvidékről, a sót Parajdról, jelképes mennyiségű vizet a Tisza forrásától hoznak az idei évben.

Rittinger József, a Magyarok Kenyere Kuratóriuma elnöke arra tért ki, hogy szinte minden héten kapnak új megkeresést, ez alapján igény van a Magyarok Kenyere kezdeményezésre.

Az összeöntés ünnepét az idei évben július 31.-én rendezik meg a történelmi Magyarország középpontjában, Szarvason.

FEL