A jó termés miatt a vásárlóknak nem kell lemondaniuk a vitaminban gazdag növényről, amely túlnyomórészt magyar termelőktől érkezik a boltokba - írták. Az import mennyisége elenyésző, a belföldi termőterület nőtt az előző évhez képest, nagysága eléri az 1626 hektárt, legnagyobb ültetvények Szabolcs-Szatmár-Bereg és Csongrád-Csanád vármegyében találhatók. Az évi 35-40 ezer tonnás termés fedezi a belső fogyasztást - írták.
A FruitVeb és a NAK közös közleménye szerint Magyarországon a legelterjedtebb fajta a Nagydobosi, és nem csak egészben, hanem tisztítva, darabolva, konyhakész állapotban szintén lehet sütőtököt vásárolni. Magas karotinoidtartalma miatt a kozmetikaipar is használja, táplálékként pedig értékes vitamin- és ásványianyag-forrás.
A sütőtök nem keverendő össze a lámpások készítésére alkalmas fajtával (Halloween-tök), amely a cukkini, a patisszon és a spárgatök rokona. Étkezési felhasználásra ez nem alkalmas, ahogy a dekorációként árult dísztökök sem, amelyek nagy mennyiségben akár mérgezőek is lehetnek - tették hozzá.
Forrás: MTI