Idén is újévi koncerttel indította az évet Gyula önkormányzata

Újévi koncerttel örvendeztette meg idén is a zeneszeretőket Gyula város önkormányzata és a Gyulai Kamarazenekar az év első napján. A városháza dísztermében operettrészletek, indulók, koncerttételek és filmzenék egyaránt felcsendültek, az országban elsőként pedig megszólóztattak egy pikoló kürtöt – számolt be a gyulaihirlap.hu.

Veres József, a Gyulai Kamarazenekar művészeti vezetője ezúttal is nagy figyelmet fordított arra, hogy a műsor kínálata változatos, dallamai fülbemászók legyenek, sőt még arra is hangsúlyt helyezett, hogy a hallgatóság énekegyüttesként is megnyilvánulhasson. Ez persze nem történt meg, ám ahol lehetett, ott a közönség élt a lehetőséggel, és bátran beletapsolt a szólamokba.

A bécsi újévi koncert mintájára megszervezett hangversenyt ebben az esztendőben Wolfgang Amadeus Mozart F-dúr indulója nyitotta meg, majd Georg Philipp Telemann D-dúr koncertjéből hangzott el két tétel Puskás Sándor közreműködésével. Ennek különlegességét az adta, hogy a szólót egy pikoló kürtön játszotta el a muzsikus, egy olyan hangszeren, amelyet most szólóztattak meg először az országban.

 

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

 

Ismerős melódiaként csendült fel viszont Fritz Kreisler romantikus Liebesleidje, hisz a gyulai újévi koncertek publikuma már hallhatta egy korábbi összeállításban, és az Aradi Filharmónia Kamarazenekara is előadta tavaly augusztusban a református templomban. Hegedűn ezúttal Hrabovszkiné Nagy Kornélia szólózott. A következő pillanatokban a filmzenék rajongóit ajándékozták meg egy gyöngyszemmel. Nekik Ennio Morriconétól a szerelem keserédes témáját játszották el a Cinema Paradiso című moziból.

A lendületet Johannes Brahms Á-dúr keringője és V. Magyar tánca hozta vissza a repertoárba, s mozgatta meg a publikum kezét, lábát. Lehár Ferenctől szintén két remekművet kapott a vájt fülű nagyérdemű. A Cigányszerelemből a Messze a nagy erdőt, A víg özvegyből pedig a szintén közkedvelt Vilja-dalt énekelte el Czeglédi Katalin a kamarazenekar kíséretében, az ünneplők nagy megelégedésére.

 

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

 

Jacques Offenbach Galoppe-ja kicsit francia is volt, meg nem is, George David Weiss What a Wonderful Wordjéről viszont egyértelműen kiderült, hogy nem a monarchiabeli báltermek részére írták. Ezt az alternatív csodálatos világot Kepenyes Pál szaxofonján idézte fel.

A várva várt osztrákok, nem is véletlenül, a végére maradtak. Az ifjabbik Johann Straussnak két polkája, a Bauern, avagy a Parasztok és a Lucifer emlékeztette a jelenlévőket a Bécsi Újévi Koncertre, amelyet a legtöbben bizonyára már készülődés közben megnéztek a tévében. Amit viszont az osztrák programba idén nem vettek be, Lehár Ferenc Arany-ezüst keringőjét, azzal a gyulai városházán lepték meg a befejezésben.

A Radetzky Marsh sem maradhatott el, hisz az indulónak gyulai vonatkozásai is vannak. I. Wenckheim Károly gróf ugyanis a Radetzky huszároknak volt a kapitánya, felesége pedig nem volt más, mint Radetzky Friderika palotahölgy, Radetzky tábornok leánya, aki az Almásy-kastélyban is megfordult az 1848-as forradalom és szabadságharc idején.

A mars nemcsak, hogy vastapsot kapott, de a jókívánságokat is megfogalmaztatta Veres József koncertmesterrel, aki a Gyulai Kamarazenekar és a Gyulai önkormányzat nevében sikerekben gazdag boldog új évet kívánt az egybegyűlteknek és minden kedves olvasónknak.

Forrás: gyulaihirlap.hu

 

Megosztás:

Címke: , ,