Idén egyszerűbb az idénymunka - videóval

2017. július 2. 16:05 | Kugyelka-Zámbori Eszter

A mezőgazdasági idénymunkások alkalmazásánál a lehető legnagyobb kedvezményt biztosítja a kormány az egyszerűsített foglalkoztatással – közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium. Idén áprilisban 21 ezer munkavállalót érintett ez a foglalkoztatási forma, a cégeknél áprilisban összességében 222 millió forint járulékot hagyott a kormány.

Mezőgazdasági idénymunkára - növénytermesztési, állatgondozási, erdőgazdálkodási feladatokra – egyszerűsített foglalkoztatásban is lehet alkalmazni a munkavállalókat. Ez a foglalkoztatási forma amellett, hogy a lehető legnagyobb megtakarítást jelenti, rendkívül egyszerű és minimális adminisztrációval jár.

–Amikor a vállalkozó a NAV-hoz betelefonál, már létrejön a szerződés és ráér a későbbiekben megfizetni a NAV felé – a következő hónap 12. napjáig - a szükséges járulékokat. Kedvezőbb anyagilag is az egyszerűsített foglalkoztatás, mert egy munkaviszonyhoz képest egy idényjellegű munka – például öt nap vonatkozásában közel 10 ezer forinttal kevesebbe kerül. Ez azért van, mert egy napi 500 forint közteherjegyet kell megfizetnie a munkáltatónak, ami minden járulékát tartalmazza a vállalkozásnak és a foglalkoztatottnak is - emelte ki Pántya Imre, a Békés Megyei Kormányhivatal Társadalombiztosítási és Foglalkoztatási Főosztály főosztályvezetője.

A szakember hozzátette: a munkavállalóknak azonban érdemes tudniuk, hogy csak nyugellátásra, baleseti egészségügyi szolgáltatásra, valamint álláskeresési ellátásra jogosultak idénymunka esetén, ami azt jeleni, hogy nem jár táppénz és ingyenes háziorvosi ellátás sem.

 

További programok »

Itthon

Surman László missziós igazgatóval a cigánymisszióról beszélgettünk

Az egyházak erősödő szerepét emelte ki a szociális ágazatban Fülöp Attila szociális ügyekért felelős államtitkár. Békés megyében a Magyar Pünkösdi Egyház is ellát szociális feladatokat. A 7.Tv Aktuális című műsorában Surman László missziós igazgatóval Tóth Bianka műsorvezető beszélgetett.
2020. augusztus 8. 16:12
FEL